Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a precizat că a transmis, miercuri, în Parlamentul European, un mesaj clar cancelarului de dreapta din Austria, Karl Nehammer, care a spus că se opune extinderii zonei de liberă circulaţie şi a precizat că „legislativul european nu va accepta încălcarea tratatelor şi blocarea deciziilor europene fără niciun fel de temei juridic şi va continua să susţină aderarea României la spaţiul Schengen”. El mai spune că pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Comisiei pentru Afaceri Constituţionale s-a aflat un raport prin care europarlamentarii îşi propun să împiedice „aceste tipuri de blocaje şi să introducem obligativitatea justificării juridice a veto-urilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am transmis astăzi, în Parlamentul European, un mesaj clar cancelarului de dreapta din Austria, Karl Nehammer, ca urmare a mesajului transmis ieri de acesta prin care se opune din nou extinderii zonei de liberă circulaţie: legislativul european nu va accepta încălcarea tratatelor şi blocarea deciziilor europene fără niciun fel de temei juridic şi va continua să susţină aderarea României la spaţiul Schengen”, a explicat Victor Negrescu, într-un video postat, miercuri, pe pagina de Facebook a PSD.

Negrescu a amintit că, în  raportul său privind procedurile legislative speciale, care s-a aflat miercuri pe ordinea de zi a Comisiei pentru Afaceri Constituţionale, eurodeputaţii îşi propun să împiedice „aceste tipuri de blocaje şi să introducem obligativitatea justificării juridice a veto-urilor”.

„Prin acest raport de importanţă strategică pentru Parlamentul European, arătăm faptul că eurodeputaţii nu pot tolera aceste atitudini anti-europene şi au o voce comună şi puternică în apărarea tratatelor europene şi a principiului cooperării loiale”, a completat social-democratul.

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a precizat, marţi la Viena, că extinderea Schengen este în prezent „de neconceput” pentru statul său şi a adăugat că nu are nimic de-a face cu Bulgaria şi România. „Spaţiul Schengen trebuie reparat. Până când Schengen nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, a mai afirmat Nehammer care a argumentat că securitatea UE este primordială. Oficialul austriac a mai spus că şi miniştrii de Externe ai UE susţin că Schengen nu mai funcţionează, fapt pentru care tot mai multe state membre reintroduc controalele la frontieră.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu îl acuză pe cancelarul Austriei Karl Nehammer de ipocrizie în ceea ce priveşte poziţia cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen şi reiterează că, dacă şi în luna decembrie Austria îşi va folosi dreptul de veto, Guvernul României se va adresa Curţii Europene de Justiţie şi va cere forurilor europene să fie parte în proces.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.