Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că l-a întâlnit ultima oară pe Henry Kissinger la Washington, în luna martie a acestui an, şi a stat de vorbă cu el. „A stârnit şi critici în multe zone din lume, dar un om care a influenţat dramatic politica deceniului trecut. Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru”, a adăugat Geoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ultima dată l-am întâlnit la Washington, în martie anul acesta, şi am stat puţin de vorbă cu el. Vă recomand ultima sa carte, «Leadership». Vorbeam cu Kissinger, cu care mă întâlnisem de multe ori înainte, şi spune «îmi aduc aminte de vizita făcută de Nixon în România». Şi a început să îmi spună de Ceauşescu, de rolul discret al României în 1972 al apropierii dintre America şi China. A stârnit şi critici în multe zone din lume, dar un om care a influenţat dramatic politica deceniului trecut. Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru”, a afirmat Mirceal Geoană, joi la Digi 24, despre Henry Kissinger.

Henry Kissinger, o figură controversată a diplomaţiei americane, care a fost secretar de stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit în noaptea de miercuri spre joi la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa.

Iniţiator al apropierii de Moscova şi Beijing în anii '70, el şi-a văzut imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, cum ar fi sprijinul său pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia din Timorul de Est în 1975 şi, bineînţeles, războiul din Vietnam.

Un diplomat la fel de ascultat pe cât era de controversat, a fost admirat de unii ca un mare înţelept, urât de alţii care îl vedeau ca pe un criminal de război.

Kissinger a împlinit 100 de ani în luna mai. În iulie, de exemplu, a vizitat Beijingul pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.