Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că sancţiunile Uniunii Europene la adresa Federaţiei Ruse sunt pregătite şi în cazul în care va interveni militar împotriva Ucrainei, acestea vor fi activate neîntârziat, şi vor fi cuprinzătoare şi masive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sancţiunile nu sunt la NATO, sunt la Uniunea Europeană, sunt în dialogul dintre ţările din G7. Ceea ce pot să spun este că aceste sancţiuni sunt pregătite şi în cazul în care Federaţia Rusă va interveni militar împotriva Ucrainei, acestea vor fi activate neîntârziat, şi vor fi cuprinzătoare, masive şi într-un fel având potenţialul de a debilita la modul cel mai serios sistemul economic, financiar şi tehnologic al Federaţiei Ruse, nu mai vorbesc despre statutul de paria internaţional pe care l-ar avea”, a spus Mircea Geoană.

El a precizat că ”un nou război, după decenii, reprezintă un eveniment de o gravitate fără precedent”.

”Va exista nervozitate în pieţele economice şi financiare, vor exista sancţiuni pe care aliaţii europeni şi nord-americani le au deja pregătite în cazul unei noi intervenţii militare a Federaţiei Ruse împotriva unui stat independent şi suveran în Europa, Ucraina, deci vor fi consecinţe, în zona cibernetică. Nu trebuie să spunem că nu există consecinţe”, a precizat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a mai precizat că ”asta nu înseamnă că România sau alte state de pe flancul estic sunt în pericol, dar vor exista evident reverberaţii ale acestei eventuale situaţii”.

”Dacă ne uităm la un singur calcul cost beneficiu pentru Federaţia Rusă am vedea, dacă tragem linie, că nu iese pe pluis, iese numai pe minus”, a mai precizat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a menţionat că speră ca diplomaţia să aibă o şansă. Potrivit lui Geoană, Federaţia Rusă trebuie să se decidă ce cale alege, iar ”dacă vrea calea dialogului, atunci suntem deschişi şi interesaţi, în timp ce, dacă alege calea anacronică a conflctului, suntem pregătiţi să ne luăm măsuri şi de a răspunde unit”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.