Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, despre solicitarea companiei RetuRO de amânare a Sistemului de Garanţie Returnare, că termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni şi nu este negociabil, el precizând că o ţară nu se poate construi din amânări. Ministrul a afirmat că ”România ocupă în continuare ultimul loc în Europa la capitolul reciclare, unde ”din 10 peturi, 9 le ducem în cel mai bun caz la groapa de gunoi şi doar unul ajunge în instalaţia de reciclare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Mă voi referi la implementarea cei mai mare proiect a deşeurilor din  România, respectiv Sistemul de Garanţie Returnare. Avem această discuţie ca urmare a solicitării companiei RetuRO, administratorul sistemului, de a amâna lansarea sistemului SGR din 30 noiembrie anul acesta până la anul viitor.  Poziţia mea în acest subiect este foarte clară şi fermă şi mă bucur că această decizie am pusus să o iau cu premierul şi cu ceilalţi miniştri. Termenul de 30 noiembrie 2023 râmâne termenul la care sistemul va porni în România. Acest termen nu este negociabil! Consider că o ţară nu se poate construi din amânări”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. 
 
Fechet a precizat că data iniţială de intrare în funcţiune a sistemului era 1 octombrie 2022. ”Atunci Guvernul a arătat înţelegere şi flexibilitate. Însă nu putem perpetua acest model al amânării, pentru că vorbim despre sistemul care ne va transforma din ţara depozitării în ţara reciclării”, a mai spus Fechet. 
 
Ministrul a afirmat că ”România ocupă în continuare ultimul loc în Europa la capitolul reciclare, iar sistemul de Garanţie Returnare este acel sistem care atinge în anumite ţări precum Germania performanţe care depăşesc 96%, 97%, 98% din ambalajele de băuturi, în funcţie de fracţia colectată”. 
 
Mircea Fechet a arătat că în România, astăzi, ”din 10 peturi, 9 le ducem în cel mai bun caz la groapa de gunoi şi doar unul ajunge în instalaţia de reciclare”, iar sistemul poate inversa acest proces. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.