Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a anunţat că va participa, în intervalul 8-11 decembrie, la Conferinţa Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care va avea loc la Dubai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Reamintesc faptul că în 2015, printr-un acord istoric, la Paris, a fost semnat celebrul Acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu speranţa păstrării creşterii temperaturilor medii anuale cu mai puţin de 1,5°C. De altfel, mă bucur să aflu că şi preşedintele României, la fel ca majoritatea preşedinţilor tuturor statelor lumii, participă şi conduce delegaţia României la COP 28. Bineînţeles că şi eu voi participa personal la COP, la fel cum foarte mulţi miniştri ai Guvernului României şi-au manifestat intenţia de a participa. Pentru că acolo nu se discută doar despre mediu, nu se discută doar despre schimbări climatice, ci se discută întreaga politică orizontală pe care ne-o propunem, lucruri care afectează atât domeniul energiei, domeniul sectorului de transporturi, domeniul agriculturii ş.a.m.d. Bineînţeles că delegaţia României, spre deosebire de delegaţiile altor state membre, va fi una mai puţin numeroasă, poate, având în vedere şi situaţia în care ne aflăm. Am avut o discuţie cu ambasadorul statului Israel, care mi-a spus că ţara domniei sale va fi prezentă la COP cu 1.000 de persoane. Noi, bineînţeles că o să avem o delegaţie care probabil că nu o să depăşească 10-15 persoane la nivelul Guvernului, la nivelul întregului Guvern”, a afirmat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Întrebat la ce se referă atunci când spune „situaţia în care ne aflăm”, ministrul Mediului a răspuns: „Mă refer la faptul că atunci când mi s-a solicitat, în calitate de ministru, lista persoanelor participante, am ţinut cont să facem o economie de bani, să nu participăm cu o delegaţie la fel de numeroasă ca în alţi ani şi, dacă îmi amintesc bine, cred că delegaţia Ministerului Mediului va fi compusă din patru sau din cinci persoane”.

„Vă reamintesc că la COP există, pe parcursul celor trei săptămâni în care se desfăşoară acest mare eveniment mondial, există mai multe segmente. Primul segment este destinat şefilor de stat, al doilea segment este cel ministerial şi al treilea segment este legat de participarea la nivel tehnic, tehnicul, bineînţeles, asigurând participarea la toate şedinţele”, a completat el.

Chestionat când va pleca la Dubai şi cât costă deplasarea sa acolo, ministrul Fechet a replicat: „O să vă pun la dispoziţie datele referitoare la costul deplasării de îndată ce acestea vor fi efectuate”.

„Nu există niciun secret din acest motiv, la fel cum, din informaţiile pe care le am la acest moment, mă voi deplasa începând cu data de vineri şi până în data de luni, cred că din 8 până în 11 decembrie, dar acest lucru îl voi verifica. Voi participa pentru două zile la COP”, a conchis Mircea Fechet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.