Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre schema de ajutor de minimis pusă în dezbatere publică, prin care se acordă operatorilor din turism 40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziţionat şi plătit un sejur turistic de cel puţin 4 nopţi de cazare în România, că am avut un punct maxim în 2019, cu 2,7 milioane de turişti străini care au venit la noi, apoi o cădere în 2020, cu restricţiile, iar acum îşi propune să ajungem la 1,5 milioane de turişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi trebuie să avem în vedere scopul, de a creşte numărul de turişti străini în ţară. (..) Am fost la un punct maxim în ceea ce priveşte turiştii străini, 2,7 milioane în 2029, o cădere abruptă în 2020 când au fost cele mai mari restricţii şi o creştere în 2021, până la 840.000 de turişti străini. Speranţa mea este că şi cu ajutorul acestui program, putem ajunge măcar la jumătate din ce am avut în 2019, ca număr de turişti străini şi ne ne apropiem de cifra de 1,5 milioane de turişti. Asta este speranţa”, a spus ministrul Cadariu.

El a precizat că a discutat cu reprezentanţii operatorilor de turism, cu ajutorul ataşaţilor comerciali, să încheie contracte cu casele de pensii din alte state, pentru a aduce turişti.

Constantin Daniel Cadariu a arătat că un lucru rău este faptul că vreme de 10 sau 12 ani, brandul de ţară nu a fost folosit, iar atunci când s-a realizat, a avut loc la acea vreme şi o sondare a principalelor ţări furnizoare de turişti pentru a vedea modelul de turist care ar veni în România.

”Una din ţinte ar putea fi exact seniorii, cei cu bani, cu pensii consistente în Vest, care ar fi interesaţi să vină în România. Avem un bun nefolosit în componenta turistică, turismul balnear, avem 32 de staţiuni balneo care sunt cele mai rămase în urmă în privinţa modernizării”, a mai spus el.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a supus dezbaterii publice proiectul schemei de ajutor de minimis privind susţinerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activităţii de incoming, care are scopul de a stimula creşterea numărului de vizitatori străini în România, precum şi prelungirea sejururilor acestora.

Potrivit reprezentanţilor ministrului, sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat astfel:

• 40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziţionat şi plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenţie organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puţin 4 nopţi de cazare în România;

• suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadru aceluiaşi sejur sau circuit turistic.

”Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării şi până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20.000.000 lei, în limita creditelor bugetare şi de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat”, au transmis reprezentanţii Ministerului Turismului.

Potrivit acestora, numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200 (agenţii de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exlusiv digital, prin intermediul unei noi aplicaţii informatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.