Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că România trebuie să adopte, în cursul anului 2022, modificarea Codurilor Penale şi a Legilor Justiţiei, pentru a putea să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). O altă condiţie este desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. El "speră" ca anul ăsta "să nu se mai întâmple nimic politic care să ne îndepărteze" de ridicarea MCV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cătălin Predoiu a afirmat că "nimeni nu va ridica MCV doar pentru facem lobby", el subliniind că realizările concrete pentru ridicarea mecanismului trebuie "bine prezentate" în faţa autorităţilor europene.
 
"E o muncă de echipă aici, dar evident că cele mai grele sarcini sunt pe domeniul Justiţiei şi cele pe care le avem de rezolvat sunt desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, promovarea şi adoptarea legilor justiţiei şi promovarea şi adoptarea modificărilor la codurile penale. Aceste trei lucruri atârnă enorm în balanţa MCV", a declarat el, joi seară, la Antena 3.
 
Ministrul a explicat că, potrivit PNRR, România trebuie să modifice Codurile penale anul acesta şi legile justiţiei până în anul 2023, însă a spus că "dacă vrei să ţii cont de MCV nu te poţi duce până în 2023". 
 
"Noi trebuie în acest an, cum necum, să adoptăm aceste reglementări”, a spus ministrul Justiţiei.
 
Predoiu este de părere că ridicarea MCV este posibilă "dacă nu ne torpilăm singuri şansele”.  
 
"Am fost de foarte multe ori foarte aproape de ridicarea MCV şi deci ştiu ce trebuie făcut ca să ajungem acolo şi ştiu că se poate. Eu am văzut la doi paşi rezultatul, de două ori până acum. S-au întâmplat lucruri, în politic, în general, care au prăbuşit acest efort. Nu pot decât să gândesc optimist, pentru că dacă aş gândi pesimist la ce mi-ar folosi? Sper ca anul ăsta să nu se mai întâmple nimic politic care să ne îndepărteze de acest rezultat. Dar el e posibil”, a adăugat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.