Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe/CAE. Reuniunea are ca scop abordarea efectelor agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuţiilor liderilor europeni de la Consiliul European din 24 februarie 2022, în vederea adoptării unui pachet substanţial, robust şi cuprinzător de sancţiuni la adresa Rusiei, aşa cum a fost decis politic de liderii europeni la reuniunea la nivel înalt de ieri, la care a participat şi Preşedintele României Klaus Iohannis, transmite MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, Consiliul European a convenit adoptarea de măsuri restrictive suplimentare care să impună consecinţe masive şi severe asupra Rusiei, precum şi un nou pachet de sancţiuni individuale şi economice asupra Belarus.

În acest context, ministrul român de externe va reitera mesajele de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a principiilor fundamentale care stau la baza ordinii bazate pe reguli şi va menţiona şi responsabilitatea Belarus în susţinerea agresiunii Rusiei.

Şeful diplomaţiei române va reitera importanţa menţinerii unităţii UE şi a coordonării cu partenerii, în special SUA, dar şi cu NATO şi alţi actori internaţionali pentru gestionarea actualei crize, ţinând cont de toate dimensiunile şi implicaţiile sale.

De asemenea, în continuarea acordului politic din cadrul Consiliului European din 24 februarie 2022 asupra pachetului de măsuri restrictive suplimentare, ministrul Bogdan Aurescu va susţine necesitatea continuării coordonării strânse a reacţiilor şi a abordărilor UE, alături de parteneri şi aliaţi, concomitent cu o comunicare publică coerentă şi unitară pentru a spori potenţialul de descurajare al sancţiunilor.

Ministrul român de externe va aminti sprijinul umanitar acordat Ucrainei de România, precum şi sprijinul acordat altor parteneri internaţionali pentru evacuarea prin România a unor cetăţeni străini aflaţi în Ucraina.

Totodată, oficialul român va menţiona importanţa sprijinirii în actualul context şi a celorlalţi parteneri estici, în special R. Moldova şi Georgia, a căror rezilienţă trebuie consolidată, precum şi susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.