Ministrul Afacerilor Rxterne Bogdan Aurescu a avut joi consultări politice bilaterale cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, James Cleverly, în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează la Londra, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a primei ediţii a Forumului Bilateral România - Regatul Unit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul discuţiilor, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Cleverly au abordat atât principalele aspecte ale relaţiei bilaterale româno-britanice de Parteneriat Strategic, cu accent pe identificarea de noi oportunităţi pentru consolidarea acesteia, cât şi evoluţiile regionale şi internaţionale, cu accent pe războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi contracararea efectelor acestuia, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat caracterul istoric pentru relaţia bilaterală România - Regatul Unit al semnării joi, în cadrul vizitei, la finalul consultărilor, de către cei doi înalţi oficiali, a Declaraţiei Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (https://www.mae.ro/node/61422), document care oferă un nou cadru de cooperare între cele două state, reflectând stadiul actual al relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit şi evoluţiile curente din domeniul securităţii la nivel euroatlantic.

Documentul urmăreşte, totodată, aducerea la zi a priorităţilor şi viziunii comune în planul cooperării bilaterale, consolidând, în acelaşi timp, caracterul strategic al relaţiilor dintre cele două state, stabilit pentru prima dată în anul 2003, când cele două ţări au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic.

Conform Declaraţiei actualizate, cooperarea sub umbrela Parteneriatului Strategic se va desfăşura cu prioritate în  şase domenii: afaceri externe; apărare şi securitate; aplicarea legii, afaceri interne şi cooperare în sfera justiţiei; legături inter-umane; securitate cibernetică, tehnologie şi ameninţări hibride; şi promovarea comerţului, a investiţiilor şi a antreprenoriatului. Responsabilitatea generală a promovării cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic va aparţine ministerelor afacerilor externe, care vor organiza anual reuniuni de evaluare a stadiului implementării obiectivelor stabilite în cadrul Parteneriatului şi vor explora noi oportunităţi de colaborare.

În acest context, cu prilejul discuţiilor cu omologul său britanic, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţia faţă de cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, având ca pilon principal colaborarea în domeniul securităţii.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat potenţialul de aprofundare a colaborării pe dimensiunea economică, atât în privinţa schimburilor comerciale, care au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro în 2022, marcând o creştere importantă faţă de anul 2021, cât şi în sfera investiţiilor britanice în ţara noastră.

Ministrul afacerilor externe a evocat importanţa comunităţii româneşti din Regatul Unit pentru relaţia bilaterală şi prioritatea acordată de autorităţile române promovării intereselor şi protejării drepturilor celor peste 1,2 milioane de cetăţeni români din Marea Britanie, o comunitate vibrantă, foarte bine integrată din punct de vedere socio-economic, cu o contribuţie substanţială la dezvoltarea societăţii britanice şi a relaţiei bilaterale.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat întâlnirea pe care a avut-o, în marja vizitei, cu reprezentanţii comunităţii române din Regatul Unit, punând accentul pe interesele prioritare ale acestora - extinderea reţelei consulare a României, sporirea eforturilor pentru predarea limbii române pentru copii, precum şi simplificarea procedurilor pentru obţinerea statutului de rezident.

În acest sens, ministrul Cleverly a arătat întreaga deschidere a autorităţilor britanice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor şi intereselor comunităţii româneşti, asigurând că cetăţenii români sunt mai mult decât bineveniţi în Regatul Unit, fiind apreciaţi pentru contribuţia lor economică şi reputaţia foarte bună.

Cu privire la războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cei doi miniştri au reiterat condamnarea fermă a agresiunii ilegale, ilegitime şi neprovocate a Rusiei, cu impact asupra securităţii întregii regiuni, precum şi asupra arhitecturii de securitate euroatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat importanţa unităţii Aliate şi a coordonării NATO-UE pentru susţinerea eforturilor de apărare ale Ucrainei. Ambii miniştri au subliniat importanţa continuării sprijinului şi solidarităţii internaţionale pentru Ucraina, pentru cât timp va fi necesar. Cu acest prilej, ministrul Aurescu a adresat omologului său invitaţia de a participa la Conferinţa privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaţionale Crimeea, organizată la Bucureşti în luna aprilie de către România împreună cu Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit omologului său pentru excelenta colaborare în domeniul securităţii şi apărării, atât bilateral şi în cadrul NATO, apreciind misiunile de poliţie aeriană ale UK în România şi angajamentul partenerului britanic pentru creşterea securităţii la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic al NATO. În acest sens, ministrul Aurescu a evocat rezultatele foarte bune ale reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, găzduită în noiembrie 2022 de şeful diplomaţiei la Bucureşti, în pregătirea priorităţilor pentru Summitul NATO de la Vilnius din acest an.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul britanic au agreat necesitatea de a fi continuate eforturile pentru finalizarea procesului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea menţinerii izolării internaţionale şi a presiunii asupra Rusiei, prin consolidarea regimului de sancţiuni, respectiv eficientizarea implementării măsurilor restrictive în vigoare, precum şi prin tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru crimele de război comise în Ucraina. Secretarul de stat britanic a transmis aprecieri deosebite cu privire la modul în care România şi-a exprimat solidaritatea în contextul crizei umanitare din Ucraina, acordând un sprijin consistent şi multidimensional statului vecin. Ministrul Cleverly a adresat, în numele Guvernului Regatului Unit, mulţumiri pentru eforturile României în acest sens, aducând reală valoare adăugată eforturilor comunităţii internaţionale de a sprijini Ucraina să facă faţă agresiunii ruse.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat o analiză cu privire la situaţia din Republica Moldova, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu provocări politice, securitare, economice şi umanitare fără precedent, pe fondul războiului din Ucraina. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa sprijinului internaţional pentru eforturile Republicii Moldova de a-şi continua procesul complex de reformă asumat şi de a-şi întări progresiv rezilienţa şi securitatea, mai ales în contextul acţiunilor destabilizatoare ale Federaţiei Ruse în acest stat. A menţionat şi relevanţa crescută a Moldova Support Platform, format lansat anul trecut de ministrul Aurescu, împreună cu omologii din Germania şi Franţa, şi în cadrul căruia România şi Regatul Unit co-prezidează Grupul de lucru privind combaterea corupţiei.

Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi despre situaţia din Georgia şi au fost de acord cu importanţa menţinerii parcursului european al acestei ţări. În acest sens, ministrul Aurescu a prezentat eforturile pe care le face România la nivel bilateral şi multilateral, inclusiv în cadrul NATO şi al UE, cu referire inclusiv la contribuţia la misiunea UE de monitorizare - EUMM Georgia.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra faptului că România, prin Preşedintele Klaus Iohannis, va găzdui în a doua parte a anului Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi Forumul de Afaceri al Iniţiativei şi a arătat convingerea că Regatul Unit va continua să participe şi să sprijine acest format, care contribuie la dezvoltarea regională şi creşterea interconectivităţii strategice, cu efecte pozitive inclusiv în ceea ce priveşte mobilitatea militară între nordul şi sudul Flancului Estic al NATO.

Discuţiile au prilejuit, totodată, şi abordarea celor mai importante aspecte ale relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, ministrul Bogdan Aurescu salutând agrearea Cadrului Windsor, un instrument juridic menit să răspundă provocărilor referitoare la implementarea Protocolului privind Irlanda de Nord. În context, şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea că acordul asupra Cadrului va acţiona ca un catalizator pentru deschiderea unui nou capitol în relaţiile dintre UE şi Regatul Unit şi a pledat pentru implementarea rapidă a acestuia.

La finalul discuţiilor, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Cleverly au semnat Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi au deschis împreună prima ediţie a Forumului Bilateral România – Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.