Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, la un dineu de lucru transatlantic al miniştrilor de externe din Uniunea Europeană şi NATO, eveniment tradiţional găzduit de SUA şi desfăşurat la New York, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, în care au fost dezbătute temele principale de actualitate de pe agenda internaţională, cu accent pe evoluţiile din Ucraina. Ministrul a arătat că ultimele evoluţii reconfirmă că regiunea Mării Negre rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al MAE, la discuţii au mai participat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. De asemenea, au mai participat ca invitaţi miniştrii afacerilor externe din Ucraina, R. Moldova şi Georgia. 

În acest cadru au fost dezbătute temele principale de actualitate de pe agenda internaţională, cu accent pe evoluţiile din Ucraina, care au un impact major şi direct asupra securităţii şi prosperităţii spaţiului euroatlantic. Participanţii au fost de acord că, în contextul internaţional marcat de agresiunea militară ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina, consolidarea rezilienţei şi a relaţiei transatlantice rămân esenţiale.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul puternic al României pentru aprofundarea relaţiei transatlantice, fundamentat în conştientizarea faptului că numai prin menţinerea unităţii şi prin acţiuni coordonate se pot înregistra progrese semnificative în materie de creştere a securităţii, inclusiv energetice, a spaţiului transatlantic, sau de identificare de soluţii la criza alimentară globală. Astfel, a subliniat că unul dintre efectele războiului Rusiei contra Ucrainei a fost şi întărirea relaţiei transatlantice, care este în prezent mai puternică decât oricând, contrar aspiraţiilor Rusiei care a mizat pe specularea diviziunilor dintre cele două maluri ale Atlanticului. 

De asemenea, având în vedere acţiunile Rusiei de a manipula statele comunităţii democratice internaţionale prin folosirea dependenţelor strategice legate, printre altele, de energie sau de alimente, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea eliminării oricăror dependenţe de Rusia, atât ale statelor occidentale, cât şi ale partenerilor lor. 

Bogdan Aurescu a evidenţiat în acelaşi timp importanţa protejării valorilor care stau la baza comunităţii transatlantice şi, în general, a ordinii internaţionale bazate pe reguli, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina nu este doar un atac asupra fundamentelor securităţii euroatlantice, cu implicaţii globale, ci şi asupra acestor valori. Prin urmare, trebuie acţionat cuprinzător pentru a evita ca modul de acţiune al Rusiei, care încalcă principii şi norme de drept internaţional, să devină atractiv, ca model, pentru state din alte spaţii geografice de pe glob. Din această perspectivă, este foarte important ca Vestul democratic să acţioneze concret şi imediat pentru a veni în sprijinul statelor afectate de efectele războiului, de exemplu pentru evitarea crizei alimentare. 

În plan securitar, ministrul Aurescu a evidenţiat importanţa implementării cât mai rapide şi depline a deciziilor luate la Summitul NATO de la Madrid şi a arătat că un moment relevant pentru a măsura progresul în atingerea acestor obiective va fi reprezentat de reuniunea miniştrilor de externe NATO pe care ministrul Aurescu o va găzdui la Bucureşti la finalul lunii noiembrie 2022.

Totodată, acesta a subliniat că Alianţa trebuie să continue consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, în linie cu deciziile de la Madrid, şi a evidenţiat faptul că inclusiv ultimele evoluţii reconfirmă că regiunea Mării Negre rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, aşa cum a susţinut constant România. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.