Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a vorbit, vineri la eveniment organizat în pregătirea Summitului pentru Democraţie, la care au participat oficiali din România, Suedia şi SUA, despre rolul important pe care îl are educaţia în conştientizarea rolului femeilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul şi-a propus să evidenţieze necesitatea unor eforturi susţinute din partea instituţiilor publice, societăţii civile şi mediului de afaceri pentru abordarea coerentă şi constructivă a aspectelor care împiedică participarea deplină şi semnificativă a femeilor la viaţa politică, mai arată comunicatul de presă al MAE.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implicării tuturor segmentelor populaţiei în procesele decizionale pentru construirea unor democraţii reziliente, bazate pe egalitate, demnitate umană, libertate, toleranţă şi securitate.

„A menţionat, de asemenea, studiul efectuat de Cohorta pe tema egalitaţii de gen ca o condiţie pentru democraţie, coordonată de Guvernele României şi Suediei, Institutul Georgetown pentru femei, pace şi securitate şi IDEA Internaţional, în urma căruia au fost identificate o serie de aspecte problematice în ceea ce priveşte participarea femeilor la viaţa politică şi au fost formulate o serie de recomandări, care urmează a fi prezentate la cea de-a doua ediţie a Summitului pentru Democraţie, care se va desfăşura în perioada 29-30 martie 2023”, mai indică sursa citată.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul important pe care îl are educaţia în conştientizarea rolului femeilor în toate aspectele societăţii, în context menţionând campania desfăşurată de Guvernul României într-o serie de unităţi de învăţământ pe tema efectelor negative ale stereotipurilor de gen faţă de persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, a menţionat implicarea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în campania HeForShe, iniţiată de UN Women, precum şi progresele realizate de România, ca urmare a angajamentelor asumate în desfăşurarea acestei campanii.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la modul disproporţionat în care sunt afectate femeile în cazul unui conflict armat, dar şi importanţa care trebuie acordată drepturilor femeilor în toate fazele acestuia. În acest context, s-a referit la utilizarea violenţei sexuale ca o armă de război în Somalia, Myanmar, Mali, Nigeria sau Siria, precum şi la numeroasele rapoarte cu privire la violenţe sexuale comise de soldaţii ruşi în Ucraina.

La deschiderea evenimentului au participat soţul vice-preşedintelui SUA (Second Gentleman of the United States) şi ministrul suedez al cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi comerţ exterior – printr-o intervenţie pre-înregistrată. Evenimentul a fost moderat de directorul executiv al Georgetown Institute for Women, Peace and Security şi au participat reprezentanţi ai USAID, Guvernului SUA, Comisarul Guvernamental pentru Politici de Egalitate de Gen din Ucraina, un fost membru al Camerei Reprezentanţilor din Columbia şi al delegaţiei guvernului columbian la procesul de pace şi un fost ministru şi membru al Parlamentului Africii de Sud în timpul tranziţiei/reconstrucţiei democratice.

În pregătirea celui de-al doilea Summit pentru Democraţie (29-30 martie 2023), România coordonează, prin Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, împreună cu Suedia, Institutul Idea şi Georgetown Institute for Women, Peace and Security, Cohorta privind egalitatea de gen ca premisă a democraţiei (Gender Equality as a Prerequisite for Democracy).

Cohorta îşi propune să promoveze egalitatea de gen în toate politicile pe parcursul Summit-ului şi să ofere recomandări concrete pentru guvernele participante la cel de-al doilea Summit pentru Democraţie şi societăţii civile pentru a consolida rezilienţa democratică.

Activitatea Cohortei Gender Equality as a Prerequisite for Democracy se concentrează pe trei dimensiuni care s-au dovedit a fi problematice din punctul de vedere al egalităţii de gen şi împuternicirii femeilor: incluziune (socio-culturală, structurală, politică); cadrele legislative şi de politici publice; prevenirea conflictelor, pacea şi securitatea (la nivel individual, comunitar şi societal).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.