Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, s-a aflat, miercuri, alături de ministrul apărării al Republicii Federale Germania, Christine Lambrecht, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în cadrul evenimentului acesta declarând că atacul Rusiei asupra Ucrainei trebuie să înceteze, iar dialogul şi diplomaţia trebuie să devină principalele instrumente pentru a rezolva orice disensiune. Trebuie să continuăm să ne întărim securitatea şi să ne modernizăm forţele armate, pericolul este aici, foarte aproape de graniţele noastre”, a mai spus ministrul Apărării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasile Dîncu a declarat, despre contribuţia Germaniei la asigurarea securităţii României şi la întărirea Flancului estic al NATO, într-o perioadă în care securitatea europeană este grav ameninţată, reprezintă de fapt esenţa alianţei. 

”Anul 2022 este un an special, în contextul în care se împlinesc 30 de ani de la semnarea tratatului de prietenie cu Germania”, a spus ministrul. 

Vasile Dîncu s-a referit la declaraţia Cancelarului Olaf Sholtz, care afirmase că ”nu vom accepta folosirea forţei ca instrument politic. ”România susţine cu tărie acest principiu, pacea în Europa a fost destabilizată de acţiunea flagrantă şi barbară a Federaţiei Ruse, de a rescrie arhitectura europeană de securitate, de aceea suntem în situaţia în care principiile internaţionale sunt încălcare ăn mod vădit”. 

”Atacul Rusiei asupra Ucrainei trebuie să înceteze, iar dialogul şi diplomaţia trebuie să devină principalele instrumente pentru a rezolva orice disensiune, având respect pentru integritatea teritorială a naţiunilor suverane şi respectul dreptului internaţional”, a mai spus Dîncu. 

Ministrul Apărării a arătat că s-a deplasat, recent, alături de premierul Ciucă, la graniţa de nord cu Ucraina, şi a fost ”profund impresionat de bătrâni, femei şi copii care s-au refugiat în ţara noastră şi au lăsat în urmă taţii şi soţii care sunt nevoiţi să lupte pentru a respinge agresiunea armată a Rusiei”. 

”Speranţele şi le pun, cu toţii, în noi. Guvernul României face tot ce este posibil pentru ca aceşti oameni să fie bineveniţi în România, în Uniunea Europeană, să aibă spaţii de cazare corespunzătoare, haine, mâncare, asistenţă meicală, să se simtă în siguranţă”, a mai declarat ministrul Apărării, el salutând mobilizarea societăţii civile din România. 

”Vecinii noştri au solicitat sprijin din partea comunităţii internaţionale pentru ca forţele armate să poată rezista şi să poată respinge atacurile Federaţiei Ruse. Am văzut o extraordinară mobilizare din partea statelor NATO, a statelor UE, dar şi a ţărilor din afara spaţiului euroatlantic, pentru a sprijini cu echipamente militare, letale şi neletale, Ucraina. Germania şi România se află printre aceste state”, a mai afirmat ministrul. 

”Trebuie să continuăm să ne întărim securitatea şi să ne modernizăm forţele armate. Este responsabilitate noastră pentru generaţiile viitoare. Pericolul este aici, foarte aproape de graniţele noastre”, a mai spus Vasile Dîncu. 

Potrivit MApN, în prezent, detaşamentul german dislocat în România este format din aproximativ 75 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave Eurofighter Typhoon, care execută, alături de militarii Forţelor Aeriene Române şi Forţelor Aeriene Italiene, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.
 
Forţele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului 2021 alături de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, în baza Declaraţiei comune privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de poliţie aeriană.
 
Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.