Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a avut luni, întrevederi bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Turkmenistanului, Rashid Meredov, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Murat Nurtleu, şi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Uzbekistan, Bahtiyor Saidov, în contextul participării la Reuniunea Ministerială UE-Asia Centrală de la Luxemburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, în cadrul întrevederii cu omologul din Turkmenistan, Rashid Meredov, au fost reconfirmate nivelul foarte bun al dialogului politic şi dinamica pozitivă a cooperării sectoriale. Cu titlu distinct, ministrul Luminiţa Odobescu şi omologul turkmen Rashid Meredov au salutat cooperarea în domeniile energie, transporturi şi educaţie, exprimând interes pentru inventarierea modalităţilor practice de aprofundare a dialogului tematic în perioada următoare.

”La finalul întrevederii, cei doi miniştri au semnat Planul de Acţiune pe linia Ministerelor Afacerilor Externe pentru perioada 2024-2025”, se arată în comunicat.

MAE mai afirmă că în cadrul întrevederii cu omologul din Republica Kazahstan, Murat Nurtleu, ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa dezvoltării conectivităţii între Europa şi Asia Centrală, în scopul creşterii fluxului de mărfuri şi servicii pe ruta Marea Neagră-Marea Caspică.

”Totodată, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul dialogului politic şi perspectivele pentru perioada următoare, reliefând obiectivul comun al aprofundării şi diversificării relaţiilor bilaterale în domenii de interes reciproc, precum comerţ, transporturi, energie, educaţie, cultură”, precizează MAE.

”În cadrul discuţiilor cu omologul din Republica Uzbekistan, Bahtiyor Saidov, a fost evidenţiată importanţa dezvoltării dialogului bilateral, prin noi modalităţi de aprofundare a dialogului sectorial, cu valorificarea interesului reciproc pentru proiectele de conectivitate în regiune. Şefii celor două diplomaţii au evidenţiat importanţa dinamizării dialogului instituţional în perioada următoare, în vederea generării de beneficii sectoriale pentru ambele părţi”, se menţionează în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.