Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken au găzduit joi, 21 septembrie 2023, Reuniunea ministerială a Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, la sediul ONU de la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, acest eveniment a fost organizat în contextul deţinerii, pe parcursul anului 2023, de către România şi SUA a co-preşedinţiei Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, ca o confirmare a angajamentului celor două state de a contribui la promovarea implementării la nivel global a Agendei ONU privind Femeile, pacea şi securitatea.

”În intervenţia sa, ministrul de externe Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa Agendei ONU privind Femeile, pacea şi securitatea la creşterea implicării femeilor în procesele de luare a deciziilor privind pacea şi securitatea internă şi internaţională. Ministrul român de externe a arătat că subiectul este cu atât mai important în contextul războiului din Ucraina, care afectează în mod substanţial femeile din acest stat. În acest context, ministrul român a informat despre eforturile şi progresele înregistrate de România în implementarea Agendei ONU privind Femeile pacea şi securitatea, prin adoptarea în anul 2020 a primei Strategii Naţionale şi a Planului Naţional de Acţiune în acest domeniu, pe perioada 2020-2023, precum şi coordonarea interinstituţională în îndeplinirea acestor obiective”, arată Ministerul Afacerilor Externe. 

De asemenea, ministrul român a accentuat că egalitatea de gen este fundamentul construirii unor societăţi reziliente. Totodată, a adresat invitaţia ca punctele focale naţionale să continue schimbul de idei şi experienţe la reuniunea Reţelei globale care va fi organizată la Bucureşti, în perioada 7-9 noiembrie 2023.

”Secretarul de stat american Antony Blinken a mulţumit în mod deosebit României pentru co-preşedinţia reţelei globale Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, punând accent pe relevanţa implementării acestei agende pentru a asigura societăţi incluzive şi reziliente”, mai arată MAE. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.