Ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, ministrul Mediului Mircea Fechet, secretarul general al Guvernului Mircea Abrudean şi şeful Diviziei NATO pentru Politică şi Planificare de Apărare pentru Activare şi Rezilienţă Hasit Thankey participă, joi la Palatul Parlamentului, de la ora 10.00, la deschiderea oficială a celei de-a doua ediţie a Euro-Atlantic Resilience Forum, eveniment organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. La deschiderea evenimentului şi preşedintele Senatului Nicolae Ciucă va transmite un mesaj video. Tema pentru acest an a Forumului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă este „Resilience at Sea and its Impact on Land”, deoarece provocările de securitate care afectează domeniul maritim au consecinţe de amploare şi, în majoritatea cazurilor, necesită răspunsuri coordonate şi globale, potrivit unui comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Totodată, la eveniment vor fi prezenţi şi alţi oficiali români, precum si experţi străini din structuri de excelenţă şi expertiză UE şi NATO. Cea de-a doua ediţie a Euro-Atlantic Resilience Forum se va desfăşura pe parcursul a două zile, joi şi vineri.
 
Programul integral al evenimentului poate fi consultat AICI.
 
Potrivit comunicatului de presă al Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă vor fi organizate mai multe paneluri. În cel de la New York discuţiile vor fi axate pe încălzirea globală şi atenuarea efectelor dezastrelor naturale, în parteneriat cu ONU.
 
Panelul de la Bruxelles va fi focusat pe tematica infrastructurilor critice, în parteneriat cu Parlamentul European.
 
Panelul la Washington va aduce în discuţie tehnologiile emergente şi disruptive, iar subiectul principal al celui de la Kiev va rezilienţa sistemului energetic. În Ljubljana va fi abordat tema rezilienţei societăţii, iar la Lublin cea despre tendinţele din vecinătatea NATO şi UE.
 
Fiecare sesiune va avea un format duplex, având loc simultan în Bucureşti şi în oraşele menţionate mai sus.
 
Locaţiile vor fi conectate prin videoconferinţă, ceea ce va permite publicului dintr-un oraş să interacţioneze cu vorbitorii din cealalte urbe.
 
Vor fi asigurate, în fiecare locaţie, între 50 şi 100 de locuri, iar publicul va fi format din experţi de nivel înalt din sectorul guvernamental şi privat, din mediul academic şi organizaţii non-guvernamentale.
 
Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) este un centru de excelenţă în domeniul rezilienţei, partener al NATO şi UE, care acţionează în beneficiul acestor organizaţii, precum şi al statelor membre sau partenere.
 
Centrul îşi desfăşoară activitatea în asociere cu obiectivele UE şi ale NATO în domeniul rezilienţei, fără a fi subordonat direct vreuneia dintre aceste organizaţii. În acest fel, E-ARC poate oferi expertiză şi statelor din zona Mării Negre care nu sunt membre UE sau NATO (Moldova, Ucraina, Georgia, etc.)
 
În aprilie 2023, la seminarul NATO de la Riga, Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă a fost invitat de NATO ACT (Comandamentul Aliat pentru Transformare) pentru a-şi prezenta viziunea euro-atlantică în domeniul rezilienţei societale.
 
Experţii Centrului au oferit cursuri privind întărirea rezilienţei pentru oficialii guvernamentali din statele membre şi partenerii UE, precum şi pentru diplomaţii români şi străini (până în prezent, cursurile s-au concentrat pe rezilienţa societăţii, rezilienţa infrastructurii de transport şi rezilienţa sistemelor de comunicaţii).
 
E-ARC contribuie alături de analişti la activitatea Misiunii UE de Sprijin Civil pentru Republica Moldova, a cărei misiune este de a consolida rezistenţa sectorului de securitate în domeniul managementului crizelor şi al combaterii ameninţărilor hibride. Centrul răspunde astfel misiunii sale de a acţiona în sprijinul obiectivelor de politică externă ale României şi de a sprijini eforturile Uniunii Europene de a întări rezilienţa în statele din regiune.
 
România, prin Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă va găzdui cursul NATO Resilience Civil Experts, contribuind la rezilienţa colectivă a Alianţei. În toamna anului 2023, Divizia pentru Politică şi Planificare de Apărare a NATO şi Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă vor organiza un curs cuprinzător la Bucureşti, implicând experţi în rezilienţă din naţiunile NATO. Acesta este un moment esenţial  pentru România, subliniind rolul său important în sprijinirea agendei internaţionale de rezilienţă. Prin co-organizarea acestui curs, E-ARC îşi consolidează angajamentul de a fi unul dintre cei mai importanţi furnizori de expertiză în materie de rezilienţă, nu doar în regiunea Mării Negre, ci şi în beneficiul tuturor statelor membre NATO. 
 
E-ARC organizează în mod regulat evenimente publice (conferinţe, seminarii, mese rotunde etc.) pentru a reuni cei mai relevanţi actori din domeniul rezilienţei şi a creşte gradul de conştientizare a publicului cu privire la domeniu. 
 
Cele mai importante evenimente organizate anual de Centru sunt:
 
- Exerciţiul Resilience Dome (ediţia a II-a, Bucureşti, 23 – 24 mai 2023), cu 200 de participanţi, 60 voluntari, 12 instituţii, observatori internaţionali din cinci ţări NATO. A fost aplicat un scenariu complex, cu diverse ameninţări: CBRN, tehnologii emergente, cibernetice, protecţie civilă, ordine publică, precum şi  intervenţii specializate asociate unui incident biologic.
 
- Conferinţa Outlook on Resilience (Ediţia a II-a, Bucureşti, 30 – 31 mai 2023)
 
- Forumul Euro-Atlantic de Rezilienţă (Prima ediţie, Bucureşti, 15-16 noiembrie 2022).
 
E-ARC va încheia în 2023 două proiecte cu finanţare europeană, menite să întărească rezistenţa la dezinformare şi ameninţările hibride şi să standardizeze anumite instrumente analitice în cadrul instituţiilor guvernamentale, pentru a creşte interoperabilitatea şi a reduce timpul de răspuns, consolidând astfel rezistenţa.
 
Sprijinind eforturile NATO, E-ARC coordonează, în parteneriat cu Ministerul Apărării din România, dezvoltarea doctrinei NATO pe tema „Planificarea răspunsului” în cadrul Conceptului de rezistenţă stratificată al Alianţei.
 
În conformitate cu Hotărârea Guvernului 565 din 19 mai 2021, misiunea E-ARC este de a dezvolta concepte, doctrine şi metodologii în domeniul rezilienţei, de a oferi cursuri de formare şi o platformă pentru transferul de expertiză între instituţiile guvernamentale, sectorul privat, societatea civilă şi mediul academic. E-ARC nu este o autoritate naţională de rezilienţă şi nu are responsabilităţi operaţionale.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.