Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă, joi, că Legea securităţii şi apărării cibernetice a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Actul normativ protejează cetăţenii României împotriva ameninţărilor şi atacurilor cibernetice ale unor state precum Federaţia Rusă, China sau Iran, precum şi ale unor hackeri care urmăresc furtul de date guvernamentale, sau financiar-bancare, spune instituţia, care arată că este o lege pur civilă, care pune în epicentrul său principiul protejării cetăţeanului român în faţa atacurilor şi ameninţărilor cibernetice, prin interzicerea preluării de date de conţinut din sistemele şi reţelele informatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Cercetării, ”elementul de noutate absolut este acela că MCID va elabora un program multianual de finanţare a proiectelor de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice, la care pot participa organizaţii de cercetare publice şi private, precum şi autorităţi şi instituţii publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice”.

”Astfel, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, bugetul anual alocat programului de cercetare este de minimum 10% din bugetul alocat programelor de cercetare finanţate de MCID pentru anul respectiv”, precizează ministerul. 

Ministerul mai arată că ”Legea securităţii cibernetice este o lege pur civilă, care pune în epicentrul său principiul protejării cetăţeanului român în faţa atacurilor şi ameninţărilor cibernetice, prin interzicerea preluării de date de conţinut din sistemele şi reţelele informatice, oferind cele mai înalte garanţii legale împotriva posibilelor abuzuri ale statului”. 

”Potrivit noii legi, autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să-şi asigure măsuri proprii de securitate cibernetică, la fel şi operatorii de servicii publice (apă, canalizare, electricitate) esenţiali pentru buna funcţionare a administraţiei. Legea introduce, în premieră la nivel internaţional, conceptul de diplomaţie cibernetică, care presupune activitatea diplomatică prin intermediul căreia se realizează promovarea intereselor de politică externă şi de securitate ale României, în cadrul formatelor bilaterale şi multilaterale de dialog şi negociere pe teme cu relevanţă pentru domeniul securităţii cibernetice la nivel naţional şi internaţional. Totodată, legea impune un set de măsuri de rutină aplicate cu regularitate de către persoanele fizice şi juridice care au rolul de a reduce expunerea acestora la riscurile pe care le presupun ameninţările cibernetice”, mai precizează Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.