Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută aniversarea, la 28 iunie 2020, a 100 de ani de relaţii diplomatice româno-finlandeze şi îşi exprimă dorinţa de a consolida, în continuare, cooperarea româno-finlandeză în plan bilateral, european şi global. Mae precizează că Finanda ocupă poziţia 30 în topul investitorilor străini în ţara noastră, schimburile bilaterale ajungând, în 2019, la 402 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Relaţiile româno-finlandeze sunt foarte bune, dezvoltându-se constant în ultimii ani, atât în planul dialogului politico-diplomatic, cât şi la nivel economic şi sectorial. În plan economic, schimburile bilaterale au avut o evoluţie ascendentă începând cu anul 2013, de la 267 mil. euro la 402 mil. euro în anul 2019, când s-a înregistrat o creştere cu 3,46% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. De asemenea, Finlanda ocupă poziţia 30 în topul investitorilor străini în ţara noastră, cu peste 200 de societăţi româneşti cu capital finlandez şi investiţii de peste 70 mil. Euro”, a transmis, duminică, MAE.

Sursa citată a precizat că cooperarea economică bilaterală s-a materializat şi prin înfiinţarea în România a unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul IT, care urmăreşte dezvoltarea de soluţii în domenii precum inteligenţa artificială, cu participarea unor oameni de ştiinţă, studenţi şi profesori din comunitatea internaţională şi parteneri din domeniul cercetării şi inovării.

Totodată, în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, un rol important revine comunităţii româneşti din Finlanda, bine integrată şi foarte activă în promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti.

”Colaborarea dintre România şi Finlanda s-a intensificat în ultimii ani şi la nivel european, cele două ţări făcând parte, alături de Croaţia, din acelaşi trio de preşedinţii ale Consiliului UE, în perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020. Pe parcursul celor două preşedinţii succesive la Consiliul UE, în primul şi, respectiv, al doilea semestru din 2019, România şi Finlanda au lucrat îndeaproape, în linia programului comun, pentru consolidarea proiectului european şi avansarea dosarelor majore la nivel european. Cooperarea dintre ţările noastre a contribuit la avansarea agendei europene pe parcursul întregului an 2019, iar în contextul actual, având în vedere provocările complexe cu care se confruntă Uniunea Europeană, avem convingerea că experienţa cooperării dintre Finlanda şi România va continua să aducă o contribuţie importantă la consolidarea unei Europe mai puternice şi mai coezive”, a mai transmis MAE.

Un alt moment recent de referinţă în cadrul relaţiilor dintre cele două ţări a fost aderarea României, în toamna anului 2018, la Centrul de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride din Helsinki, o platformă care pune la dispoziţia celor 27 de semnatari, state membre UE şi NATO, cele mai bune practici menite a consolida capacitatea de neutralizare a ameninţărilor de tip hibrid. 

Aniversarea unui secol de relaţii diplomatice româno-finlandeze oferă un nou prilej de  consolidare a relaţiei bilaterale, atât pentru diversificarea acesteia, cât şi pentru o coordonare strânsă la nivel european, pentru a face faţă cu succes noilor provocări cu care statele membre ale Uniunii Europene se confruntă în contextul actual al pandemiei COVID-19.

România a recunoscut independenţa Finlandei la 8 aprilie 1920. Relaţiile diplomatice dintre România şi Finlanda au continuat neîntrerupt de atunci. Misiunile diplomatice au fost deschise la rang de legaţie, în 1920, la Bucureşti, respectiv 1921, la Helsinki, relaţiile bilaterale cunoscând o dezvoltare continuă, având în vedere interesele comune. După o perioadă de stagnare determinată de consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial, raporturile dintre cele două state s-au intensificat, nivelul de reprezentare fiind ridicat la rang de ambasadă în 1963.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.