Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, spune, referitor la faptul că este cercetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pentru că ar fi indus în reprezentanţi diplomatici privind evenimentele de la Timişoara din 1989, că a transmis atunci că nu are informaţii oficiale din ţară despre situaţia respectivă, dar că ştie din presa străină că au fost ciocniri între manifestanţi şi Armată, soldate cu morţi şi răniţi, şi că persoanele responsabile trebuie să îşi asume răspunderea. Meleşcanu mai spune că telegramele transmise cu acel prilej de Ambasada României şi alte oficii diplomatice, nu erau responsabilitatea sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Teodor Meleşcanu a declarat miercuri, pentru News.ro, că în decembrie 1989 se afla într-o delegaţie a României la Viena, iar după lucrările conferinţei respective a fost întrebat de preşedintele reuniunii despre evenimentele de la Timişoara. 
“Eram în decembrie 1989 la Viena, ca membru într-o delegaţie a României la conferinţa OSCE pentru negocierile privind reducerea forţelor armate şi armamentelor în Europa. Nu îmi mai aduc aminte dacă pe 19 sau 20 decembrie, când s-au încheiat lucrările conferinţei, preşedintele reuniunii, care era ambasadorul Elveţiei, a solicitat delegaţiei române oficial informaţii despre evenimentele de la Timişoara”, a spus preşedintele Senatului. 
El a afirmat că a transmis atunci că nu are informaţii oficiale despre evenimentele de la Timişoara, că ştie din presa străină că au fost avut ciocniri între manifestanţi şi Armată şi că dacă cele relatate se confirmă, atunci persoanele responsabile trebuie să îşi asume răspunderea. 
“Fiind în acel moment în banca României, am spus următoarele: nu avem niciun fel de informaţii oficiale din ţară privind evenimentele de la Timişoara. Din presa străină am aflat că au avut loc ciocniri între manifestanţi şi Armată, soldate cu morţi şi răniţi. Am încheiat spunând că dacă se confirmă cele relatate de presă, de o gravitate fără precedent, persoanele responsabile trebuie să îşi asume răspunderea. Şi asta am spus-o pe data de 19 sau 20 cu asumarea de către mine a tuturor consecinţelor pe această temă. Referitor la telegramele trimise de către ambasada României sau alte oficii diplomatice, acestea nu sunt responsabilitatea mea şi nu am cum să mi le asum”, a declarat Teodor Meleşcanu pentru News.ro.
El a mai spus că deocamdată nu a fost căutat de reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
 
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului s-a autosesizat şi a declanşat o investigaţie vizându-l pe Teodor Meleşcanu şi faptul că în decembrie 1989 acesta ar fi indus în eroare reprezentanţii diplomatici cu privire la evenimentele de la Timişoara, prezentând informaţiile referitoare la reacţia autorităţilor comuniste ca „zvonuri colportate în scopuri duşmănoase” şi „ştiri de presă neconfirmate”. Institutul precizează că, în cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârşirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.