Deputatul UDMR Marton Arpad afirmă că este posibil ca magistraţii care critică modificarea Codurilor penale "să nu fi avut timpul să citească ce s-a votat, că se mai întâmplă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marton Arpad consideră nejustificate criticile magistraţilor faţă de modificarea Codurilor Penale.

"Eu cred că unii dintre ei nu cunosc exact ce s-a votat (...) Ei au studiat Dreptul. Corect. Şi ştiu cum se aplică legea actuală în vigoare. Corect. Poate mai bine decât unii deputaţi. Corect. Numai că e posibil ca persoanele respective să nu fi avut timpul să citească ce s-a votat, că se mai întâmplă să nu citească legea care s-a votat", a spus Marton Arpad, la RFI.

Întrebat dacă şi experţii Comisiei de la Veneţia şi cei ai GRECO şi cei ai Comisiei Europene înţeleg greşit ce se întâmplă în România, Marton Arpad a replicat: "Trebuie să vă spun că eu înţeleg mai greu ce înţeleg şi cum înţeleg experţii de la Comisia de la Veneţia, mai ales că am avut două întâlniri cu dânşii. Comisia de la Veneţia a avizat favorabil Constituţia României din 1991, respectiv revizuirea din 2003, adică a găsit că este constituţional ca Ministerul Public să fie sub tutela, să zic aşa, Ministerului Justiţiei, o modalitare care în majoritatea ţărilor UE este la fel. Acum ei consideră că nu e corect (...). I-am întrebat dacă această schimbare de viziune va face ca şi celelalte ţări care au o astfel de reglementare în UE să-şi modifice Constituţia, la care ei au spus că nu, numai pentru România".

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională. 

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru” şi 83 "împotrivă”, iar cel de modificare a Codui Penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru" şi 81 "împotrivă".

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD.

”Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale”, a spus, miercuri, după adiptarea proiectelor, liderul PSD, Liviu Dragnea. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.