Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni seară, că administraţia Statelor Unite s-a implicat în ”această nedreptate pe care o păţeşte România”, referindu-se la veto-ul Austriei în privinţa aderării la Schengen. Ciolacu afirmă, însă, că mulţi alţi politicieni europeni au făcut lobby pentru România, iar acum s-a ajuns la altă abordare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, dacă Statele Unite ne-au ajutat ca Austria să-şi schimbe poziţia în privinţa aderării la Schengen, aşa cum titrează presa din Austira.

”Ne-a ajutat cancelarul Olaf Scholz, Germania, ne-a ajutat primul ministru al Spaiei, Pedro Sanchez.  Ne-a ajutat cu adevărat şi administraţia Statelor Unite. S-au implicat în acest demers şi această nedreptate pe care o păţeşte România”, a afirmat premierul.

Acesta a precizat că în această chestiune a existat o coordonare cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu ministrul de Externe şi ministrul de Interne.

”Am luat o altă abordare, după 13 ani. De 13 ani aşteptăm. În 10 ani au fost 10 prim-miniştri. Nu s-a putut, ne-am dus de fiecare dată cu capul în zid. Am luat o altă abordare”, a afirmat Ciolacu.

Acesta a precizat că actuala abordare prevede ”Schengen aerian şi promisiunea ca anul viitor, sub preşedinţia Ungariei, să intrăm terestru”.

Discuţii între fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, şi James O'Brien, noul asistent al secretarului de stat al SUA pentru afacerile europene, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, decisive pentru concesia pe care a făcut-o Viena în privinţa Schengen, întrucât România este un aliat important al SUA în Europa de Est, a scris, duminică, publicaţia austriacă Der Standard.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.