Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la Varna, că este total incorect să se pună interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult şi că este ferm convins că împreună vor găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a mai spus premierul Ciolacu, el arătând că speră ca în perioada următoare să aibă discuţii aplicate atât cu Comisia, cu Parlamentul European cât şi cu cele două state care până în acest moment s-au opus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul României a vorbit la Varna despre ”necesitatea unui nou pod pe Dunăre, între Giurgiu şi Ruse şi necesitatea sporirii capacităţii de navigare pe Dunăre”.

”Împreună cu doamna comisar Văleanu încercăm, prin fondurile la dispoziţia Consiliului European, să ne grăbim şi să ne încadrăm în termenele necesare”, a arătat el.

Premierul s-a referit şi la provocările de pe piaţa energiei, cu accent pe securitatea aprovizionării şi a dependenţei totale de hidrocarburi şi energie electrică din Rusia. ”Este un capitol unde trebuie să ajutăm, România are o datorie morală să ajutăm cât mai mult Republica Moldova, deoarece, după Ucraina, este cel mai vulnerabil stat european”, a menţionat premierul, salutând faptul că toate cele trei stat susţin ca pe agenda europeană să fie începerea negocierilor de aderare, pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Marcel Ciolacu a menţionat că pe agenda discuţiilor s-a aflat şi dosarul Schengen.

”În acest moment, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice, de peste 10 ani de zile, eforturile din ultimul timp ale Bulgariei, de a închide toate dosarele, în ceea ce priveşte statul de drept, s-au finalizat, au fost recunoscute şi de către Comisie şi sperăm ca în perioada următoare să avem discuţii aplicate atât cu Comisia, cu Parlamentul European cât şi cu cele două state care până în acest moment s-au opus”, a afirmat Ciolacu.

”Îmi menţin părerea că este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a mai spus premierul Ciolacu.

El a mai spus că a discutat cu omologii din Bulgaria şi Grecia despre recentele evoluţii privind securitatea regiunii, context în care a subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

”După cum bine ştim, Federaţia Rusă atacă infrastructuri portuare ucrainene de la graniţa României, câteodată distanţa fiind de 80-100 de metri între atacuri şi frontiera României. Cred că trebuie investit în continuare şi găsită o strategie comună în cadrul NATO pentru a evita în viitor astfel de atacuri. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc încă o dată domnului prim-ministru pentru invitaţie şi sunt ferm convins că împreună vom putea schimba viteza şi ritmul implementării proiectelor pe care ni le-am propus. Este cu certitudine nevoie de o viteză mult mai mare în decizie şi în structurile din spatele nostru, pentru a nu pierde niciun fel de oportunităţi. Costurile războiului din Ucraina ne-au atins pe toţi. Cred că este cazul ca, într-o politică comună, să reuşim să asigurăm totuşi nişte servicii şi un acces la energie pentru cetăţenii noştri din ce în ce mai ieftin”, a arătat Ciolacu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.