Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri, despre propunerea lui Florin Cîţu privind eliminarea pensiilor speciale, pentru a nu se mai impune acel procent de 9,4% din PNRR, că ”România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană”. Nu suntem ţara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, ca să fim, poate, printre puţinele - dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană - care să le eliminăm, a mai spus Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a fost întrebat cum comentează postarea de pe pagina de Facebook a lui Florin Cîţu, în care acesta afirma că dacă s-ar elimina, de exemplu, pensiile speciale,  n-ar mai fi nevoie să fie eliminat acel 9,4% din PNRR.

”Să ştiţi că România nu se poate comporta ca o ţară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem ţara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, ca să fim, poate, printre puţinele - dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană - care să le eliminăm”, a precizat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că aici trebuie căutată o soluţie de mijloc şi gândit un mecanism care să fie unul echilibrat.

”Nici să cădem în extrema aceea în care, să zicem, pensiile speciale sunt eliminate, ci, dimpotrivă, cred eu că o cale de mijloc e necesară ca să ieşim din acest impas”, a completat ministrul.

Marcel Boloş a menţionat că prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanţa între conţinutul jalonului şi prevederile din legislaţia naţională.

”Aşa cum arată acum decizia Comisiei Europene, noi, ca stat membru, putem să spunem: este conţinutul jalonului cu pensii speciale? Da, dar noi asta în legislaţia naţională nu avem. Noi avem pensii ocupaţionale, avem pensii de serviciu. Şi acesta este primul lucru pe care trebuie să-l limpezim cu Comisia şi, desigur, cum v-am spus, e foarte important ca această discuţie la nivel politic să existe, ca să se transmită că această problemă este una de importanţă naţională. Problema pensiilor, în special, este de importanţă naţională şi nu putem să avem o conduită care să ne ducă în rândul statelor membre, fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale. Nu cred că este de bun augur, adică nu cred că un guvern din Uniunea Europeană sau, să zic, un parlament din Uniunea Europeană ar lua o astfel de decizie”, a mai spus Boloş. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.