Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a anunţat în şedinţa de Guvern că vor propune un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a finaliza sistemul informatic al fondurilor europene şi cu data de 16 mai să putem să lansăm primele apeluri de proiecte, fiind vorba de un buget de investiţii de 46 de miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat în şedinţă că pentru perioada de programare 2021 - 2027, în cursul săptămânii viitoare mai au de luat o decizie. ”O să vă propunem un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a finaliza sistemul informatic al fondurilor europene şi cu data de 16 mai să putem să lansăm primele apeluri de proiecte, fiind un buget de investiţii însemnat pentru România, de 46 de miliarde de euro, atât pentru ceea ce înseamnă infrastructura de transport, dar şi infrastructura de sănătate, educaţie, inclusiv fondurile alocate pentru persoanele şi familiile aflate în situaţie de privare materială", a spus ministrul.

El a arătat că la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este ultimul an pentru perioada de programare 2014 – 2020 iar procentul de absorbţie este de 80% din fondurile europene alocate.

"Ne mobilizăm în continuare şi sperăm ca vineri să avem toate procedurile finalizate pentru a vă propune o altă măsură foarte importantă pentru sistemul de fonduri europene, acela în care implicăm alături de noi şi sistemul bancar, pentru sprijinul activităţii de implementare a fondurilor alocate României", a precizat Boloş. Boloş a arătat că, pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au termenul pentru Jalon sfârşitul lunii martie, dar acest termen urmează să fie decalat.

"Luni trebuie să avem pregătit răspunsul pentru scrisoarea de clarificări a Comisiei Europene, pentru ceea ce înseamnă decarbonizarea şi avertizorii de integritate care, trecând prin Parlament, avem îndeplinită condiţia pentru avertizorii de integritate, ca jalonul să fie validat şi în felul acesta să avem toate măsurile luate pentru bugetele pe care le gestionăm”, a arătat Marcel Boloş.

Ministrul a mai spus că pe PNRR, bugetul este de 29,2 miliarde euro, din perioada de programare 2014 – 2020, încă 7,5 miliarde euro şi din politica de coeziune 2021-2027, 46 de miliarde de euro. ”E momentul foarte important ca să luăm toate măsurile necesare astfel încât să putem să accesăm bugetul de investiţii care este aproape dublu faţă de ceea ce înseamnă perioada de programare precedentă, dar şi faţă de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a spus Marcel Boloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.