Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că cererea de plată numărul 3 din PNRR este cea mai complicată şi complexă, pentru că avem 24 de jaloane şi ţinte din trimestrul 3 şi 55 de jaloane şi ţinte cu termen de realizare sfârşitul anului trecut, pentru trimestrul 4.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Investiţiilor a precizat că în privinţa PNRR, pe data de 15 decembrie 2022 a fost transmisă la Comisia Europeană cererea de plată numărul 2.

”Suntem în plin proces de validare cu Comisia a celor 55 de jaloane şi ţinte pe care le-am avut de îndeplinit pentru trimestrul 1 şi 2. După cum ştiţi, cele care au prezentat un anumit grad de sensibilitate privitor la legea avertizorilor de integritate şi la cadrul legal pentru decarbonizare, acestea sunt în proces de analiză şi de validare la nivelul Comisiei Europene. Suntem pregătiţi pentru a furniza informaţii şi documente care sp lămurească diferitele clarificări ce vor mai fi solicitate de către Comisie”, a spus Boloş.

El a precizat că cererea de plată numărul 2 are valoarea de 2,6 miliarde de euro.

”Cererea de plată numărul 3, care este cea mai complicată şi complexă cerere de plată a PNRR include trimestrul 3 şi repectiv trimestrul 4 al anului 2022. Avem 24 de jaloane şi ţinte din trimestrul 3 şi avem pentru trimestrul 4  55 de jaloane şi ţinte cu termen de realizare sfârşitul anului trecut”, a mai arătat Marcel Boloş.

Boloş a precizat că dintre cele mai sensibile sunt proiectul de lege privind pensiile speciale, modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală, proiectul de OUG pentru guvernanţa companiilor de stat şi guvernanţa corporativă pentru sectorul energetic, care este încă în desfăşurare. El a arătat că se fac demersuri pentru închiderea jalonului şi continuarea măsurilor în ceea ce priveşte decarbonizarea.

”Tot pentru cererea de plata numărul 3 avem încă două obiective pricipale de urmărit, pentru că trebuie după publicarea modificărilor la regulamentul Comisiei pentru PNRR să depunem documentaţia pentru noul capitol Repower EU, unde România are alocate 1,4 miliarde euro. Din acest punct de vedere, documentele trebuie finalizate până la depunerea cererii de plată numărul 3”, a mai spus Boloş.

Ministrul Investiţiilor a spus mai e şi reducerea de grant ca urmare a creşterii economice din anul 2021 faţă de 2020, cu 2,1 miliarde de euro şi ajustările de preţ, ca urmare a creşterii preţurilor la materiale şi a costurilor pentru proiectele de infrastructură, unde sunt alte 2,2 miliarde de euro.

”Este dea mai complicată, cea mai complexă şi cu aceste cerinţe suplimengtare pe care le avem din perspectiva ajustărilor la PNRR şi completarea planului cu noul capitol aprobat de Comisie, Repower EU, unde valoarea grantului este de 1,4 miliarde de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.