Parlamentarii USR Irineu Darău, Andrei Miftode şi Claudiu Năsui au depus în Legislativ o iniţiativă care vizează eliminarea indemnizaţiilor membrilor executivi din consiliile de administraţie ale Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) şi Băncii Naţionale a României (BNR). Acestea sunt echivalentul meselor calde pe care 500 de elevi le-ar putea avea într-un an şi reprezintă o economie anuală de 2.232.252 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doar Mugur Isărescu, Nicu Marcu şi alţi şapte speciali costă, într-un an, cât mesele calde pentru 500 de elevi, mai arată comunicatul de presă al USR.

Membrii executivi sunt plătiţi de două ori pentru aceeaşi muncă şi anume salariu pentru a face propuneri în consiliile de administraţie ale ASF şi BNR, respectiv indemnizaţii ca să îşi analizeze şi voteze propriile propuneri.

Lăsând la o parte posibilul conflict de interese semnalat în politicile OCDE, este o situaţie ridicolă în care membrii executivi primesc salariu pentru a face propuneri în CA cu privire la activitatea instituţiei şi primesc şi indemnizaţie ca să analizeze şi să voteze propunerile pe care tot ei le avansează. Astfel, este încălcat principiile de guvernanţă instituţională şi este subminată încrederea publicului în modul în care sunt administrate fondurile publice, mai precizează sursa citată.

„Dăm o mână de ajutor Guvernului Ciolacu să mai acopere din gaura bugetară. Trebuie doar să se uite în stânga şi-n dreapta, de exemplu la specialii din conducerile ASF şi BNR. Membrii executivi ai Consiliilor de Administraţie sunt plătiţi de două ori pentru aceeaşi muncă. Mai mult de 500 de copii ar putea fi hrăniţi prin programul Masă Caldă dacă indemnizaţia celor nouă moguli ai finanţelor ar fi tăiată. Ce aleg PSD şi PNL?”, a afirmat senatorul USR Irineu Darău, luni la Parlament, conform sursei menţionate.

Deputatul USR Claudiu Năsui acuză că pentru pensii speciale se făsescă bani, iar legea pe care o propune va interzice „un cumul nesimţit”.

„Politrucii din Guvern ne tot spun că nu sunt bani la buget şi trebuie să strângem cureaua, dar în realitate singurii care strâng cureaua sunt românii obişnuiţi pentru care au crescut taxele. Pentru speciali se găsesc bani. Ei nu strâng niciodată cureaua. Dimpotrivă, această clasă de aristocraţie bugetară deseori cumulează o serie întreagă de privilegii, venituri, sporuri şi prime. Legea pe care o propunem va interzice un asemenea cumul nesimţit. La Consiliul ASF, spre exemplu, îşi dau anual al 13-lea, al 14-lea sau chiar şi al 15-lea salariu, pe lângă alte privilegii cum ar fi decontarea chiriei. Pe deasupra, au încercat să îşi secretizeze aceste privilegii până când i-am dat în judecată şi am câştigat în instanţă un drept de bun-simţ: să ştim şi noi exact ce venituri şi-au dat din banii publici”, a explicat Claudiu Năsui.

Peste 2,23 milioane de lei pot fi economisiţi anual doar prin tăierea indemnizaţiilor a nouă membri executivi din cele două entităţi. Salariul lunar net al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este de 52.447 de lei, iar indemnizaţia pentru calitatea de membru în consiliul de administraţie al aceleiaşi instituţii este de 22.706 lei. Preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, câştigă lunar 43.178 de lei, salariul net, şi 19.665 de lei indemnizaţie pentru CA.

„Cu toate problemele majore de inechitate pe care le avem în societate, remuneraţiile duble şi bonusurile de «deranj» ce se păstrează neatinse sub protecţia Guvernului Ciolacu riscă să fie bomboana de pe colivă. E timpul să spunem stop, iar Guvernul să facă economii de unde e de bun-simţ să le facă, nu taxând în plus oamenii”, a adăugat deputatul Andrei Miftode.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.