Consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Mădălina Turza a declarat vineri, despre platforma europeană de dialog în domeniul integrării refugiaţilor din Ucraina, că rolul acestui grup de dialog pe care Guvernul României l-a propus Europei astăzi este să informeze şi să convingă guvernele europene să adopte măsuri rapide şi eficiente, pentru că urmează o iarnă dificilă şi nici un stat membru nu îşi doreşte să avem refugiaţi pe stradă, în frig, copii bolnavi, copii în afara şcolii, mame care nu pot merge la muncă şi care sunt în nevoie de sprijin substanţial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

Consilierul de stat a prezentat concluziile dezbaterilor prilejuite de ”Forumul de la Bucureşti – către o platformă europeană de incluziune a refugiaţilor”, organizat de Guvernul României în perioada 8-9 septembrie 2022.

Turza a afirmat că a fost o reuniune organizată la iniţiativa Guvernului României, a statelor europene, reprezentanţilor Comisiei Europene, ai Republicii Moldova, Norvegiei şi Marii Britanii, pentru a discuta despre înfiinţarea unei platforme europene de dialog, în domeniul integrării refugiaţilor din Ucraina.

La reuniune au participat 23 de state UE, a precizat Turza, arătând că această platformă se va derula la nivel politic.

”Este important de ştiut că la capătul unui parcurs de şapte luni de gesionare a crizei refugiaţilor în Romînia, care este percepută ca un model de bună practică la nivelul Uniunii Europene, România a preluat leadership-ul la nivel european şi a invitat statele membre şi nu numai să se ralieze unei platforme de dialog, la nivel politic, despre integrarea refugiaţilor”, a arătat consilierul de stat.

Mădălina Turza a mai spus că efectele războiului din Ucraina sunt de lungă durată, la fel şi fluxul de refugiaţi care trăiesc în România şi în mare parte a Europei.

”Ştim cu toţii că efectele războiului din Ucraina sunt de lungă durată, la fel şi fluxul de refugiaţi care trăiesc atât în România, cât şi în cea mai mare parte a Europei. Peste şase milioane de refugiaţi din Ucraina se află în România, iar statele membre alături de ele. Trebuie să lucrăm împreună mai eficient şi mai dinamic şi, de ce nu, mai transparent, pentru a gestiona integrarea lor şi, ulterior, întoarcerea în Ucraina, atunci când va fi cazul. Am înţeles cu toţii, toate statele membre prezente la masă astăzi şi ieri că sprijinul de urgenţă este doar o etapă şi că în acest moment nu mai sunt suficiente măsurile de intervenţie de urgenţă de tip hrană, adăpost la la punctele de trecere a frontierei sau minime servicii de sprijin”, a arătat Turza. 

Reprezentantul Guvernului a menţionat că ”este nevoie ca refugiaţii din Ucraina să devină independenţi în România şi în statele Uniunii Europene, să muncească copiii să poată merge la şcoală şi să devină parte din comunitatea noastră atât timp cât vor decide să rămână în România şi în celelalte state europene”.

”Rolul acestui grup de dialog pe care Guvernul României l-a propus Europei astăzi este să informeze şi să convingă guvernele europene să adopte măsuri rapide şi eficiente, pentru că urmează o iarnă dificilă şi nici un stat membru nu îşi doreşte să avem refugiaţi pe stradă, în frig, copii bolnavi, copii în afara şcolii, mame care nu pot merge la muncă şi care sunt în nevoie de sprijin substanţial”, a spus Turza.

Ea a arătat că, tocmai în acest context, având o discuţie liberă şi onestă cu reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene şi nu numai, au identificat cu toţii o serie de provocări specifice pe care le are fiecare ţară în parte şi la care am încercat să răspundem în ultimele şapte luni de zile, dar şi o serie de provocări sau probleme comune pe care noi, statele Europei, le avem în legătură cu această criză umanitară fără precedent.

”Dintre dintre provocările comune care au fost cel mai des menţionate de către colegii şi partenerii noştri din statele membre şi nu numai. Aş vrea să amintesc aici, pentru a înţelege că nu suntem singuri în acest efort de gestionare a crizei umanitare. În primul şi în primul rând, statele au vorbit despre provocarea locuirii pe termen lung. Ştim cu toţii că locuirea în centrele de tranzit, în diferite forme de acomodare şi cazare temporară a refugiaţilor din Ucraina nu poate fi o soluţie pe termen lung care să dureze un an, doi, trei sau mai mult”, a declarat Mădălina Turza.

Aceasta a mai spus că o altă provocare comună care a fost identificată a fost bariera de limbă, cele mai multe dintre statele Uniunii Europene, inclusiv România.

”Avem limbi atât de diferite faţă de ucraineană, încât acest lucru ne. O serie întreagă de eforturi şi adaptări pentru ca cetăţenii ucrainieni care trăiesc la noi în ţările noastre să poată învăţa limba română în cazul nostru, pentru că, aşa cum a reieşit din conversaţie şi ştim şi noi, premisa integrării este cunoaşterea limbii ţării în care te afli”, a spus ea.

Potrivit consilierului de stat, ”au fost ridicate provocări legate de felul în care încurajăm refugiaţii ucrainieni să îşi găsească locuri de muncă şi să dorească să muncească, precum şi sprijinul de care au nevoie comunităţile locale, oraşele, comunele, satele, municipiile, regiunile sau districtele în alte ţări care găzduiesc refugiaţi ucrainieni”.

”Este o problemă stringentă şi mă bucur că a fost ridicată inclusiv la nivel european, pentru că, iată, cea mai mare presiune se află acum pe comunităţile care găzduiesc în mod efectiv refugiaţii din Ucraina şi care au nevoie de sprijin şi susţinere”, a afirmat Turza.

Consilerul de stat a mai spus că, de asemenea, o altă provocare importantă căreia trebuie să îi facem faţă cu toţii la nivel european şi nu numai, este dezinformarea.

”Ştim cu toţii că, din păcate, circulă o serie întreagă de mesaje care distorsionează realitatea, adevărul şi care pun problemele complexe pe care le trăim acum ca şi continent, dar şi la nivel global, pe seama refugiaţilor”, a afirmat ea. 

Mădălina Turza a menţionat că în urma acestor discuţii a avut deosebita bucurie să să observe faptul că deja au fost lansate propuneri de organizare a următoarelor întâlniri pentru platforma de dialog de care v am spus, din partea Austriei, Maltei şi chiar a OSCE, de Guvernul României.

”Prin departamentul pe care îl coordonez, se va asigura că tot acest proces de ducere mai departe a acestei platforme de dialog se va realiza astfel încât următoarea întâlnire să putem discuta şi să putem găsi soluţii pe care să le prezentăm guvernelor noastre. Cred că întotdeauna avem nevoie să înţelegem că există nevoie de cooperare la nivel european, regional, că multe dintre problemele noastre sunt comune, deoarece aici, în lumea liberă, rămânem solidari în diversitate, indiferent de dificultăţile prin care trecem şi ne vom asigura că vom găsi acele soluţii care ne împiedică să aduci să ajungem în situaţia de a ridica garduri. Suntem într o lume liberă şi vom rămâne aşa”, a spus Mădălina Turza în final. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.