Premierul Ludovic Orban a avut marţi o videoconferinţă cu şefii de misiuni diplomatice ai statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene. Şeful Executivului a subliniat importanţa Planului european de relansare economică şi a arătat că un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Guvernului a transmis felicitări Preşedinţiei germane a Consiliului UE pentru modul eficient de gestionare a provocărilor la adresa Uniunii, generate de contextul actual dificil determinat de pandemia de COVID-19, şi a salutat rezultatele de până în prezent pe durata mandatului acesteia, concretizate în acordul liderilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Planul european de relansare economică, precum şi în avansarea negocierilor legislative ulterioare acestui acord, arată un comunicat de presă al Executivului. 

 

Orban a subliniat importanţa finalizării cât mai rapide a acestor negocieri, care va permite accesul rapid la fondurile europene şi demararea eforturilor efective de relansare, în baza Planurilor Naţionale de Relansare şi Rezilienţă. 

De asemenea, premierul a arătat că un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni.

Şeful Executivului a reiterat angajamentul Guvernului pentru reforme de natură să aducă României perspectiva modernizării sustenabile în domenii prioritare, precum: infrastructură de transport şi schimbări climatice, conectivitate digitală, energie şi eficienţă energetică, dezvoltare urbană, sănătate, educaţie, cercetare-inovare, agricultură, creşterea rezilienţei în timp de criză.  

„Răspunzând, ulterior, în cadrul segmentului interactiv al reuniunii, întrebărilor ambasadorilor UE, Ludovic Orban a oferit detalii cu privire la eforturile susţinute ale Guvernului României pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene în actualul exerciţiu financiar şi la liniile de acţiune pentru alinierea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare la obiectivele asumate la nivel european, prin creşterea eficienţei energetice şi combaterea schimbărilor climatice, realizarea de reforme şi investiţii pentru modernizarea şi eficientizarea sistemului educaţional, digitalizarea, inclusiv a serviciilor publice şi susţinerea mediului de afaceri”, mai indică sursa citată.

Ludovic Orban a transmis şi condoleanţe ambasadorilor Austriei şi Franţei pentru victimele atacurilor teroriste recente de pe teritoriul acestor ţări, asigurând de solidaritatea deplină a României în susţinerea eforturilor de combatere a acestui fenomen.

De asemenea, premierul s-a referit la procesul electoral în curs din Republica Moldova, subliniind importanţa respectării tuturor standardelor democratice în materie în ceea ce priveşte modul de organizare şi desfăşurare a turului doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău.

„În contextul recentelor alegeri prezidenţiale din SUA, prim-ministrul Ludovic Orban a evocat interesul României, în calitate de stat membru UE şi NATO, pentru o relaţie transatlantică solidă, funcţională, capabilă să răspundă eficient provocărilor comune”, a conchis sursa menţionată.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.