Senatorul liberal Liviu Brătescu susţine că suprataxarea marilor companii, idee lansată de PSD, va avea efecte contrare, adică să ducă la scăderea puterii de cumpărare, el precizând că în final povara va fi transferată pe umerii românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Liberalul Brătescu consideră că regulile economiei sunt clare, iar acestea nu pot fi schimbate prin legi fără a exista o fundamentare clară.
”Este ca şi cum ne-am supăra pe faptul că gravitaţia ne împiedică pe noi, ca oameni, să plutim, şi atunci am da o lege să anulăm gravitaţia”, a afirmat miercuri, într-un comunicat de presă, senatorul PNL, Liviu Brătescu.
Parlamentarul liberal consideră că o idee ”nefericită”, cea a taxării marilor companii, care a fost inventată de Dragnea şi Vâlcov, este readusă în atenţie. 
Brătescu a precizat că actualul context economic şi regional face ca o suprataxare a marilor companii să aibă exact efectul contrar decât cel scontat de unii dintre partenerii noştri de guvernare şi să ducă la scăderea şi mai mult a puterii de cumpărare.
Totodată, senatorul Liviu Brătescu susţine că miza PNL nu este să provoace noi dispute în coaliţie, ci să protejeze economia.
”Suprataxarea marilor companii, în varianta propusă de PSD, va avea trei efecte: falimentarea unora, alungarea altora din ţară sau transferarea suprataxelor în preţurile pentru produse şi servicii, adică transferarea poverii, în final, tot pe români. Să nu ne lăsăm păcăliţi de himere. De exemplu - o firmă românească de produse lactate va fi taxată cu unu la sută pe cifra de afaceri, iar taxa se va aplica şi supermarketurilor care vând produsele acestei firme. Lista companiilor care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro le-ar demonstra celor de la PSD că multe dintre acestea activează în sectoare care furnizează produse de bază”, a declarat Liviu Brătescu.
El atrage atenţia că ”noi toţi trebuie să fim responsabili şi să înţelegem că prin discursuri în care subliniem o idee absolut periculoasă şi anume că sunt multe companiile care exploatează alimentăm naraţiuni antieuropene şi iliberale care sunt deja viralizate de forţe politice obscure din afara şi din interiorul ţării”.
Potrivit liberalului Brătescu, o companie mare sprijină economia unei ţări nu doar prin impozitul pe ”profitul mult blamat de unii social-democraţi”, ci şi prin locurile de muncă pe care le creează, dar şi prin lanţul de producţie şi aprovizionare format din zeci de firme româneşti.
PSD a solicitat, săptămâna trecută, partenerilor de la PNL, într-un comunicat oficial, să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari, pentru că, spune formaţiunea, ”nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe”. Liderii PSD mai cer liberalilor ”să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.