Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a făcut o sesizare disciplinară preşedintei Comisiei juridice a Camerei deputata PSD Laura Vicol pentru nerespectarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a încălcării obligaţiei de a face cunoscut orice interes care ar putea influenţa acţiunile sale publicce, lucru prevăzut la articolul 5 din Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor – Probitatea. Astfel, Moşteanu a solicitat convocarea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi pentru întocmirea raportului privind prezenta sesizare, după ce Laura Vicol a supus la vot adoptarea Codurilor penale în forma venită de la Guvern, fără amendamente. El a mai acuzat că, anterior acestei decizii, deputata PSD a votat amedamente care îl favorizează în mod direct pe soţul acesteia Răzvan Vladimir Ciorbă, în procesul în care acesta este trimis în juecată pentru fapte de evaziune fiscală şi pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat – dosarul de la Tribunalul Bucureşti, cu termen de judecată 3 iunie a.c.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe data de 4 aprilie 2023 a avut loc sedinţa Comisiei juridice în care au fost dezbătute proiectele de modificare a Codului penal şi Codul de procedură penală. Comisia juridică avea pe ordinea de zi dezbaterea proiectelor adoptate de Senat în calitate de primă cameră, dezbaterea şi supunerea la vot a amendamentelor propuse la proiecte, în forma adoptată de Senatu şi întocmirea unui raport al Comisiei. Doamna Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina a condus şedinţa respectivă, în calitate de preşedintă a Comisiei. După mai mult de două ore de dezbateri şi supunerea la vot a numeroase amendamente, unele fiind admise, altele respinse, doamna deputat a anunţat că a primit un telefon în urma căruia supune la vot varianta proiectelor de lege în forma în care acestea fuseseră supuse dezbaterii primei Camere – Senatul. Subliniem că această formă nu reprezintă «actul examinat,» în sensul prevederilor citate de Regulament, Camera Deputaţilor examinând forma adoptată de Senat, radical diferită de aceasta. Mai mult, în raportul întocmit de Comisie, nu sunt cuprinse amendamentele propuse de coaliţia PSD-PNL-UDMR, care au fost iniţial admise, în urma votului membrilor Comisiei, apoi în urma unei «proceduri»  - modalităţi de vot – neregulamentare şi fără precedent, au fost făcute uitate, neregăsindu-se nici în anexa cu amendamente admisse, nici în aceea cu amendamente respinse”, precizează Ionuţ Moşteanu în sesizare.

Conform sursei citate, „încălcarea săvărşită de către doamna deputat este cu atât mai gravă cu cât aceasta are calitatea de preşedinte al Comisiei juridice, Comisie care trebui să fie garantul respectării procedurii parlamentare, având chiar atribuţii de soluţionare a sesizărilor privind nerespectarea acestora. Respectarea procedurilor reprezintă pe de o parte garanţia legalităţii activităţii Parlamentului României, iar pe de altă parte conduce la trasabilitatea actelor şi acţiunilor parlamentarilor, care pot fi astfel verificate de orice persoană interesată şi de către autorităţile care au atribuţii în materie disciplinară sau chiar penală”.

Liderul deputaţilor USR mai arată că „doamna deputat Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina a votat amedamente care îl favorizează în mod direct pe soţul acesteia Ciorbă Vladimir Răzvan, în procesul în care acesta este trimis în juecată pentru fapte de evaziune fiscală şi pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat – dosarul 18266/3/2015 de la Tribunalul Bucureşti, cu termen de judecată 3 iunie 2023”.

„Conform articolului 5 din Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor, deputaţii au obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice. Precizăm că, deşi doamnei preşedintă i-a fost atrasă atenţia de către domnul deputat Victor Ilie cu privire la prevederile art.5 din Codu de conduită, aceasta a refuzat să facă cunoscut interesul personal în cauză. Această încălcare este cu atât mai gravă, cu cât, în urma, încălcării prevederilor regulamentare descrise mai sus, amendamentele votat nu se mai regăsesc nicăieri. În şedinţă au fost iniţial votate şi admise, cu majoritate de un vot amendamente ca, spre exemplu, acela prin care, pentru fapte ca acelea comise de soţul său, anumite mijloace de probă ar fi putut fi excluse din dosarul cauzei”, mai indică sursa menţionată.

Moşteanu solicită convocarea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi pentru întocmirea raportului privind prezenta sesizare.

Codul de Procedură Penală a fost adoptat, miercurea trecută, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în forma Guvernului, care prevede posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor, ca mijloace de probă în procesul penal. Opoziţia, prin vocea deputatului Ionel Dancă, de la Forţa Dreptei, anunţă că va ataca la CCR proiectul de lege, acuzând că „pentru că e un abuz la comanda serviciilor în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români în Justiţie.

De asemenea, deputaţii au votat şi adoptat atunci paportul de admitere pentru proiectul de lege care aduce modificări Codului penal în forma venită de la Guvern, fiind eliminate amendamentele adoptate de către Senat.

Laura Vicol a explicat, ulterior, că membrii Guvernului au solicitat ca cele două proiecte, cel de modificare a Codului penal şi cel de modificare a Codului de procedură penală să rămână în forma venită de la Executiv.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, a explicat Laura Vicol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.