Liderul ALDE Iaşi, Varujan Vosganian, în cazul căruia senatorii au respins anul trecut cererea de urmărire penală, a prins mandatul de deputat la redistribuire, printre cei care au intrat în Parlament, tot în urma redistribuirii mandatelor, fiind şi scriitorul ieşean Dan Lungu (USR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un număr de 12 mandate de parlamentari au fost atribuite direct în judeţul Iaşi, în timp ce alte cinci mandate au fost alocate la redistribuire.

Printre cei care se vor regăsi în viitorul Parlament se numără şi actualul senator Varujan Vosganian. El a candidat la alegerile din 11 decembrie la Camera Deputaţilor, întrucât primul loc la deputaţi pe listele ALDE Iaşi nu era eligibil.

În februarie 2015, Varujan Vosganian a început să plângă, în plenul Senatului, atunci când se vota pentru urmărirea penală în cazul său. Totodată, el a fost filmat în timp ce îşi dădea cu mir.

În şedinţa respectivă, senatorii au respins solicitarea procurorului general al Parchetului ICCJ în cazul lui Vosganian privind începerea urmăririi penale. Vosganian era acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008.

Vosganian a prins mandatul de deputat în urma redistribuirii.

Printre cei care au prins mandate la redistribuire se numără şi scriitorul ieşean Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi. El nu a mai făcut politică până acum şi va activa în Senat. Scriitorul Dan Lungu a iniţiat, în urmă cu patru ani, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri, care se desfăşoară în fiecare toamnă la Iaşi.

Tot prin redistribuire au fost desemnaţi ca parlamentari social-democratul Vasile Toma (la Senat), precum şi liberalul Costel Alexe şi Petru Movilă, PMP, ambii urmând să primească mandate la deputaţi.

În judeţul Iaşi, PSD a obţinut nouă parlamentari dintr-un total de 17.

Social-democraţii vor avea în judeţul Iaşi trei senatori, Doru Pănescu, profesor universitar, Victorel Lupu, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, precum şi Vasile Toma, consilier judeţean.

La Camera Deputaţilor, PSD Iaşi obţine şase mandate: Camelia Gavrilă (şefa IŞJ Iaşi), Tudor Ciuhodaru (medic, actual deputat), Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sănătăţii în guvernul Ponta), Vasile Cîtea, Silviu Macovei şi Vasile Axinte.

Liberalii vor avea patru parlamentari la Iaşi în următorul mandat, respectiv Iulia Scîntei, la Senat, precum şi Marius Bodea (şeful Aeroportului Iaşi), Dumitru Oprea şi Costel Alexe, ultimii doi fiind aleşi în forul legislativ şi în perioada 2012 - 2016.

USR obţine un senator la Iaşi, prin Dan Lungu, în timp ce la deputaţi partidul o trimite în Parlament pe Cosette Chichirău, care s-a întors recent din Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru diverse companii.

Deputatul PMP Petru Movilă a reuşit să-şi recâştige mandatul, în timp ce ALDE va avea la Iaşi un singur parlamentar, postul revenindu-i lui Varujan Vosganian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.