Membrii conducerii PNL şi liderii din teritoriu ai partidului au respins, în şedinţa de vineri, propunerea USR de formare a unui guvern sub conducerea lui Dacian Cioloş, unii dintre liberali considerându-l pe premierul desemnat vinovat pentru scăderea PNL în sondaje după guvernarea tehnocrată condusă de acesta. Mai mulţi dintre apropiaţii preşedintelui PNL şi-au reafirmat susţinerea faţă de Florin Cîţu pentru funcţia de prim ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ştiu şi ştiţi cu toţii ce am păţit cu Cioloş acum câţiva ani, din cauza lui am ajuns la 19%. (...) Domnul Cioloş vorbeşte?! El a ţinut-o pe Carmen Dan prefect al judeţului Teleorman până în ultima zi, când a fost aleasă senator. Îl rugam sa meargă în 2 tururi, Cioloş n-a vrut atunci, a fost pe blat cu PSD”, a afirmat preşedintele PNL Teleorman, senatorul Eugen Pîrvulescu, conform stenogramelor obţinute de News.ro.
„Să nu uităm guvernarea 2015-2016. M6 a fost blocat de Drulă, iar pe noi la Ilfov USR-ul a încercat să ne omoare orice proiecte”, a afirmat preşedintele PNL Ilfov, Hubert Thuma.
Acesta a precizat că liberalii din teritoriu „nici nu vor să audă de Cioloş”. 
Liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre, consideră, la rândul său, că Dacian Cioloş nu aduce nimic coaliţiei: „Am mai discutat asta: nu că nu putem cu Cioloş, nu vrem cu Cioloş, acest subiect nu există. Cioloş are în spate un rucsac, atât!”.
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, consideră, la rândul său, că „USR trebuie să înţeleagă că discuţi principii, nu persoane”, în timp ce deputatul Cristian Băcanu a afirmat că „este a doua oară când USR condiţionează intrarea într-o coaliţie de o anumită persoană”.
Conducerea PNL a reafirmat sprijinul pentru Florin Cîţu în funcţia de prim ministru. 
„În ce priveşte premierul, e o decizie deja luată. Tocmai de aceea trebuie să fie clar principiul: noi ne punem la masă, discutam proiecte, principii, nu poate să vină alt partid sa decidă cine să fie reprezentant din partea UDMR de exemplu”, le-a sus Dan Vîlceanu colegilor săi.
Ideea a fost susţinută şi de alţi lideri cu notorietate din PNL.
„Noi nu putem să îl susţinem pe Cioloş. PNL nu susţine demersul de a veni cu un guvern în jurul USR, în jurul lui Dacian Cioloş. Să ne aducem aminte de mandatul de ministru, europarlamentar, premier... nu e în regulă cum s-a purtat cu partenerii. Este responsabilitatea PNL ce face PNL. Este responsabilitatea lui Cioloş să facă guvernul. PNL are o singură propunere: preşedintele PNL să fie şi premierul. Vă rog ca informaţiile care circulă pe surse să le tăiaţi de la rădăcină – Nu există alte variante, nu există varianta Vîlceanu sau varianta Bode”, a afirmat, la rândul său, Lucian Bode. Ideea este susţinută de senatorul Eugen Ţapu Nazare
Alin Tişe, lider în PNL Cluj,  susţine că se discută de trei şedinţe ceea ce s-a decis deja - ”PNL îl susţine pe Florin Cîţu, orice altă variantă e exclusă”, el adăugând că „nu face Cioloş agenda PNL”.
Au fost şi lideri liberali care au subliniat, în şedinţa internă, ideea conform căreia USR ar trebui să caute sprijin la cei alături de care a votat moţiunea care a răsturnat guvernul.
„Se conturează acest punct de vedere, răspunsul nostru trebuie să fie constant cu ce am spus: sarcina formării guvernului aparţine celor care au dat jos guvernul PNL. Tu ai avut o majoritate şi ei au obligaţia să dea Guvernul României, că ei l-au dat jos. Nu veniţi la noi, mergeţi la cei cu care aţi dat jos guvernul”, a transmis Emil Boc. Iar Gheorghe Flutur este de părere ca „Cioloş şi USR să-şi facă majoritatea cu cei cu care au dat jos guvernul”, iar coaliţia ar trebui refăcută în jurul PNL.
Au fost şi voci, precum cea a lui Iulian Dumitrescu, lider PNL Prahova, care au considerat discuţia despre o susţinere faţă de Dacian Cioloş drept „penibilă”, el spunându-le colegilor că această discuţie „nici nu ar trebui să aibă loc”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.