Liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) au adoptat, miercuri, o declaraţie comună în care precizează că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să crească nivelul prezenţei militare în ţările de pe Flancul estic, informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Redăm integral mai jos declaraţia comună adoptată la  reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varşovia:

„1. Noi, Şefii de Stat şi de Guvern ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace şi Ungariei, ne-am întâlnit astăzi, la un an de la declanşarea războiului de agresiune neprovocat şi brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Salutăm participarea Preşedintelui Statelor Unite ale Americii şi a Secretarului General al NATO la întâlnirea noastră, care serveşte ca mărturie a puternicei legături transatlantice şi reconfirmă angajamentul de neclintit al NATO pentru apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat.

2. Acum un an, Rusia a devastat pacea şi securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forţă. Acţiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noştri.

3. Rusia este cea mai importantă si directă ameninţare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, Aliaţii NATO au reacţionat decisiv într-o manieră unitară si responsabilă. Pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, Aliaţii sunt angajaţi să implementeze noul punct de referinţă pentru postura de descurajare şi apărare a NATO şi să crească nivelul prezenţei militare în ţările noastre.

4. NATO este o alianţă defensivă. La Madrid, am agreat să avem o apărare înaintată cu forţe robuste aflate pe poziţii, multi-domeniu şi gata de luptăpentru a rămâne credibili şi capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar. În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare şi apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO şi angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securităţii euroatlantice.

5. Reafirmând angajamentul nostru pentru politica Uşilor Deschise, la Madrid am invitat Finlanda şi Suedia să se alăture Alianţei. Aşteptăm cu nerăbdare să le urăm curând bun venit ca aliaţi NATO.

6. Condamnăm, în termenii cei mai puternici, războiul de agresiune al Rusiei. Bilanţul morţilor civili ucraineni este în creştere din cauza loviturilor fără discriminare ale rachetelor ruse şi a atacurilor deliberate asupra infrastructurii critice, inclusiv prin folosirea Mării Negre ca platformă de lansare. Cei responsabili pentru atrocităţi şi crime de război vor fi traşi la răspundere. Suntem hotărâţi să menţinem presiunea internaţională asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toţi cei care facilitează activ agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus.

7. Conform Cartei ONU şi dreptului internaţional, Ucraina îşi exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâştiga controlul deplin asupra teritoriului propriu şi are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât va fi necesar. Salutăm eroismul poporului ucrainean şi curajul armatei sale. Aducem un omagiu bărbaţilor şi femeilor din armata ucraineană care luptă pentru apărarea libertăţii lor şi pentru valorile noastre comune.

8. Viitorul Ucrainei se află în Europa. Sprijinim ferm aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei.

9. Suntem gata să cooperăm strâns şi să îi sprijinim pe partenerii noştri -Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, care sunt cei mai expuşi riscului de destabilizare şi a influenţei maligne a Kremlinului, în estul şi sudul Alianţei.

10. Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei şi subminarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Suntem mai puternici şi mai uniţi ca niciodată, reafirmând legătura transatlantică durabilă dintre naţiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate şi stabilitate în întregul spaţiu euroatlantic.

Aşteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune la Bratislava, în luna iunie, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.