Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi, cu majoritate de voturi, un raport de admitere la propunerea legislativă de majorare cu o treime a pedepselor pentru agresiunile săvârşite împotriva cadrelor didactice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit iniţiativei legislative depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, ”ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

De asemenea, se majorează cu o treime şi pedeapsa pentru săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare.

Sunt majorate pedepsele şi pentru cei care săvârşesc infracţiuni faţă de membrii familiilor cadrelor didactice.

Practic, pentru ca pedepsele faţă de aceste agresiuni să poată fi majorate, cadrele didactice au fost învestite, prin legea lui Şerban Nicolae, cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Şerban Nicolae şi-a motivat demersul de a depune această iniţiativă prin faptul că agresiunile împotriva cadrelor didactice sunt un fenomen ”aflat în amplificare” şi că, pentru a combate acest lucru, e nevoie de înăsprirea pedepselor.

”Când un profesor este supus unui act de agresiune, nu e doar el cel care suferă, ci întreg procesul de învăţământ. Şi elevii au de suferit pentru că e perturbat întreg procesul de învăţământ. E internetul plin de asemenea filmuleţe, unii se laudă cu astfel de fapte, sunt şi modele pentru alţii”, a spus Şerban Nicolae în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului.

Liberalii au criticat iniţiativa senatorului social-democrat, despre care au spus că nu va duce la combaterea violenţei împotriva cadrelor didactice. ”N-o să reuşim să combatem această problemă decât prin alt pachet de măsuri, nu prin înăsprirea pedepselor pentru elevi. Sunt alte măsuri pe care putem să le luăm”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu. ”Elevul din şcoala românească nu ştie de frică, nu aşa îl înveţi. Trebuie măsuri educative, de prevenţie, consilieri de prevenţie în fiecare şcoală, nu unul la şapte şcoli”, a adăugat ea.

La rândul său, senatorul USR Gheorghe Dircă s-a pronunţat şi el împotriva propunerii lui Şerban Nicolae. ”Nu limita pedepsei împiedică un infractor să comită o infracţiune. El va comite acea infracţiune pentru că este convins că e bine să o comită. Problema nu este limita pedepselor, ci proasta organizare a organelor decontrol şi cercetare, care întârzie foarte mult să cerceteze aceste cazuri”, a spus Dircă.

Liberalii au venit cu două propuneri: să se amâne votarea unui raport până după organizarea unei dezbateri mai ample cu toţi factorii implicaţi şi să se ceară de la Ministerul Educaţiei o statistică referitoare la agresiunile împotriva cadrelor didactice. Ambele propuneri au fost respinse, iar Comisia juridică a adoptat un raport de admitere la iniţiativa lui Şerban Nicolae.

Propunerea legislativă a fost adoptată deja de Camera Deputaţilor, iar dacă va primi un vot favorabil şi în plenul Senatului, va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.