Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată oficial, joi, procuror-şef european, printr-un vot în COREPER, anunţă PNL. Kovesi a obţinut 17 din 22 de voturi exprimate, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă anunţase că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi. Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la Europa FM, că votul din COREPER, precum şi votul din Parlamentul European în favoarea sa pentru prostul de procuror-şef european au fost de fapt o recunoaştere a calităţii şi a profesionalismului oamenilor din justiţia română. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că este o victorie importantă pentru România, obţinută în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura acesteia, pe care o numeşte ”un profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Siegrfried Mureşan anunţă că marţi va avea loc o nouă întâlnire între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru a confirma formal numirea lui Kövesi, după care procedura de numire se va încheia oficial cu un vot formal al plenului Parlamentului European.
”După numire, noul procuror-şef european va trebui să înceapă imediat construcţia noului Parchet European. Vor fi recrutaţi procurori, va fi recrutat personal, iar instituţia îşi va începe activitatea înainte de finalul anului 2020. Începem negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021 – 2027. Vom avea buget de cel puţin 1000 de miliarde de euro şi avem nevoie de o instituţie a procurorului european capabilă să ancheteze orice suspiciune de fraudă europeană”, afirmă Mureşan.

CITEȘTE ȘI Iohannis, după votul favorabil primit de Kovesi pentru postul de procuror-şef european: Victorie importantă pentru România, obţinută în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist

„Eu sper ca această numire să reprezinte pentru toţi magistraţii, şi procurori şi judecători, o motivare să continue ceea ce s-a început şi s-a făcut bun, şi mă refer în special la lupta anticorupţie, să fie un motiv ca să apere în continuare justiţia, să reziste împotriva presiunilor şi a hărţuirilor atunci când acestea au loc”, a declarat Kovesi.

CITEȘTE ȘI Barna: Delegaţia USR-Plus a avut un rol decisiv în obţinerea unui vot pozitiv în COREPER pentru nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi în postul de procuror şef european

UPDATE: Şi liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a anunţat votul pentru Kovesi.

„Eforturile noastre în Parlamentul European dau roade. Mă bucur că Laura Codruţa Kovesi a primit azi un vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre şi, astfel, are cale liberă pentru funcţia de procuror-şef european. O felicit, este meritul ei că a ajuns aici şi a convins prin integritate şi competenţă dovedită în conducerea DNA şi a Ministerului Public”, a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.
 
„Am reuşit împreună cu colegii din Alianţa USR PLUS şi din grupul Renew Europe să acţionăm coordonat pentru a depăşi blocajul politic care a existat până acum în parte şi datorită împotrivirii guvernului PSD. Din fericire, Franţa şi guverne ale statelor membre cu care am avut discuţii în ultimele luni şi-au schimbat poziţia şi azi au votat pentru candidata română, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple de la început dacă PSD nu ar fi acţionat invers faţă de interesul României”, mai afirmă Cioloş.

UPDATE: Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan anunţă că Kovesi a obţinut 17 din 22 de voturi exprimate.

„Laura-Codruţa Kövesi a câştigat acum în mod categoric votul pentru poziţia de procuror-şef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obţinut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică. A câştigat dreptatea. A câştigat justiţia. A câştigat România oamenilor cinstiţi. Felicitări, Laura-Codruţa Kövesi!”, a scris Mureşan pe pagina sa de Facebook.

Anterior, PNL a anunţat că Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată oficial procuror-şef european.

„Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Preşedintele Klaus Iohannis, alături de liderii şi europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruţa Kovesi”, declară preşedintele PNL, Ludovic Orban.

El precizează că Partidul Naţional Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influenţă pentru a obţine acest rezultat, reuşind să determine schimbări de poziţii în rândul ţărilor care iniţial nu au votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

„În momentul critic, am reuşit să câştigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care şi-a declarat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condiţiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. Am obţinut decizia de menţinere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene şi am reuşit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER”, subliniază Orban.

Ludovic Orban spune că este un succes cu atât mai important, în condiţiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă şi toxică de fake-news.

„În acelaşi timp, este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este că poziţiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanţă cu abordările europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanţă şi nu poate obţine nimic bun pentru România”, conchide liderul PNL.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.

"Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie", a declarat Viorica Dăncilă.

Consiliul UE, care s-a reunit în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), urma să decidă joi cine va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European. Laura Codruţa Kovesi a fost susţinută de către Parlamentul European, iar francezul Jean-Francois Bohnert de către Consiliu. 
 
Negocierile s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare. 
 
Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei.
 
Parchetul European va fi o instituţie independentă şi descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competenţa de a cerceta, urmări penal şi trimite în judecată persoanele învinuite de săvârşirea unor infracţiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupţie ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.
 
Parchetul European va funcţiona ca un birou unic pentru toate statele membre participante (22) şi va combina eforturile naţionale şi europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă şi continuă.
 
Instituţia va avea sediul la Luxemburg.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.