Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, un mesaj cu ocazia „Zilei Internaţionale a Romilor” şi a „Sărbătorii etniei romilor din România”, prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale în cadrul evenimentului organizat la Academia Română, în care arată că dubla semnificaţie a acestei zile îi oferă prilejul să reitereze, în numele statului român, angajamentul de a combate prompt intoleranţa, discriminarea, rasismul şi xenofobia. El a arătat că avem responsabilitatea, români şi minorităţi naţionale deopotrivă, de a construi o societate prosperă şi incluzivă, în care toţi cetăţenii sunt acceptaţi şi beneficiază de oportunităţi egale, indiferent de etnie sau mediul din care provin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor şi a Sărbătorii etniei romilor din România, transmit felicitări şi urări de bine tuturor cetăţenilor români de etnie romă. Această zi marchează, la nivelul întregii societăţi, respectul faţă de romi şi preţuirea de care se bucură cultura şi patrimoniul acestora, precum şi viabilitatea dialogului instituţional şi social prin care această etnie contribuie la bunăstarea comună. Sărbătoarea etniei romilor din România este o bună oportunitate de a promova reuşitele şi contribuţiile valoroase aduse societăţii de către cetăţenii romi, bogata lor tradiţie, obiceiurile acestora şi expresiile identităţii şi creativităţii lor, care reprezintă surse importante ale diversităţii noastre culturale”, a transmis preşedintele în mesaj. 

Klaus Iohannis arată că în acelaşi timp, ”este important să evocăm nedreptăţile pe care romii au fost obligaţi să le îndure de-a lungul secolelor, culminând cu atrocităţile Holocaustului. Suntem responsabili să menţinem vie memoria victimelor şi să condamnăm ferm politicile discriminatorii şi crimele comise împotriva romilor, precum şi pe autorii acestora”.

”Dubla semnificaţie a acestei zile îmi oferă prilejul să reiterez, în numele statului român, angajamentul de a combate prompt intoleranţa, discriminarea, rasismul şi xenofobia. Având în vedere că în  prezent, pe fondul crizelor multiple, continuă să se propage discursul instigator la ură, atitudini şi fapte care aduc atingere demnităţii umane, drepturilor şi libertăţilor constituţionale, trebuie să ne opunem acestor derapaje şi să depunem eforturi susţinute pentru a le elimina. Avem responsabilitatea, români şi minorităţi naţionale deopotrivă, de a construi o societate prosperă şi incluzivă, în care toţi cetăţenii sunt acceptaţi şi beneficiază de oportunităţi egale, indiferent de etnie sau mediul din care provin.  În acest sens, educaţiei îi revine un rol fundamental. Este deosebit de important ca autorităţile centrale şi locale să sporească eforturile pentru a creşte gradul de incluziune a copiilor şi tinerilor romi în şcoli şi universităţi, precum şi pentru sprijinirea acestora pe întregul parcurs educaţional. Structurile asociative ale romilor pot contribui semnificativ la  atingerea acestor obiective”, a afirmat şeful statului. 

Preşedintele menţionează că ”sărbătoarea etniei romilor din România este o zi care ne aduce împreună o dată pe an, însă este esenţial să rămânem motivaţi şi să acţionăm pentru emanciparea economică, socială şi culturală a romilor pe tot parcursul anului”.

”În pragul marilor sărbători creştine, îmi exprim speranţa că Ziua etniei dumneavoastră va reprezenta pentru comunităţile de romi din România un prilej de bucurie şi de celebrare a importantelor valori comunitare care vă caracterizează. Această zi ne oferă tuturor un bun prilej de întărire a solidarităţii internaţionale în jurul valorilor păcii şi al protejării drepturilor fundamentale ale omului! ”, mai spune preşedintele. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.