Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că la Consiliul European de joi de la Bruxelles vor fi discuţii despre cum poate fi ajutată Ucraina, în contextul războiului dus de Rusia, despre prevenirea crizei alimentare globale, precum şi despre teme economice cum ar fi Piaţa Unică şi competitivitatea. „Vom discuta care vor fi cele mai bune metode pentru a preveni dezindustrializarea Europei, deci pentru a permite industriilor performante să rămână în Europa, vom discuta despre energie – cum putem să prevenim acele creşteri complet contra-productive de preţuri la energie, cum putem să asigurăm carburanţii pentru iarna care va veni, atât gaz, cât şi petrol”, a adăugat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem peste câteva minute Consiliul European de primăvară, cu o agendă foarte bogată. Chiar la început, acum, avem o întâlnire cu secretarul general ONU. Vom discuta chestiunea care ne preocupă pe toţi: războiul din Ucraina, cum poate fi ajutată Ucraina, cum poate fi prevenită criza alimentară globală. Acestea sunt temele cele mai importante în prima parte, eu voi reitera ce am mai spus şi lucrul în care cred – noi trebuie să fim uniţi, de partea Ucrainei, trebuie să fim solidari cu Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina cu tot ce putem. Este foarte important ca Ucraina să aibă o poziţie puternică şi noi putem să facem multe lucruri. De exemplu, România, ştiţi bine, a ajutat Ucraina din prima zi şi pe ucrainenii care au venit în România şi pe cei care au rămas în Ucraina. Am construit un sistem de logistică care a permis exportul cerealelor ucrainene – peste jumătate din exportul lor s-a realizat prin căile logistice din România”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea de joi a Consiliului European la Bruxelles.

Şeful statului a adăugat că vor fi discuţii şi despre alte aspecte legate de aceste circumstanţe.

„Consiliul propriu-zis va continua cu teme extrem de importante legate de economie, de Piaţa Unică, de competitivitate. Vom discuta care vor fi cele mai bune metode pentru a preveni dezindustrializarea Europei, deci pentru a permite industriilor performante să rămână în Europa, vom discuta despre energie – cum putem să prevenim acele creşteri complet contra-productive de preţuri la energie, cum putem să asigurăm carburanţii pentru iarna care va veni, atât gaz, cât şi petrol”, a completat preşedintele Iohannis.

Acesta a precizat şi faptul că va fi abordată şi acordarea unui ajutor suplimentar pentru Republica Moldova din partea UE.

„Iar un punct special pe care l-aş menţiona - în Concluzii, noi am reuşit, colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult, am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, evident, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână aşa”, a conchis Preşedintele României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.