Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este ”un moment care va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii”. Iohannis spune că decizia poporului britanic trebuie respectată, dar şi-a exprimat speranţa că va continua colaborarea dintre cele două state. El precizează că cetăţenii români din Regatul Unit vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

”Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii. Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenţei la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voinţa suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România îşi exprimă speranţa că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere, cu care împărtăşim acelaşi sistem de valori”, a spus şeful statului.

Acesta a precizat că, în procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, s-a urmărit protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor români care locuiesc, muncesc şi studiază în Regatul Unit.

”Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluţie pentru garantarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilităţii şi certitudinii juridice. Astfel, cetăţenii români din Regatul Unit vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite. România îşi doreşte să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relaţia bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state”, a mai transmis şeful statului.

Iohannis speră într-o relaţie cât mai apropiată cu Regatul Unit şi după retragerea din Uniunea Europeană.

”În acelaşi timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene şi să stabilim o relaţie cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajaţi în negocierea şi agrearea unui parteneriat ambiţios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii. Vom continua să urmărim şi în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi garantarea egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, a încheiat Iohannis.

Brexitul urmează să aibă loc la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană (UE) la 23 iunie 2016


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.