Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Independenţei Naţionale a României, în care arară că în timp ce rememorăm istoria, este esenţial să reflectăm la România pe care dorim să o construim pentru generaţiile tinere şi la ceea ce putem face în prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate şi bunăstare. De la obţinerea independenţei şi până acum, statul român a făcut progrese semnificative. România este membru respectat al NATO şi al Uniunii Europene, statut care ne oferă garanţii de securitate la cel mai înalt nivel, dar şi o platformă solidă de colaborare cu parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, în vederea dezvoltării, precum şi a consolidării stabilităţii şi a rezilienţei împotriva provocărilor contemporane, arată preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorim astăzi un moment cardinal, proclamarea Independenţei Naţionale a României, „naţiune de sine stătătoare”, aşa cum o definea cu mândrie acum 147 de ani Mihail Kogălniceanu în faţa membrilor Parlamentului. Obţinerea independenţei României a fost o consecinţă a procesului istoric declanşat prin Unirea Principatelor din 1859, o etapă crucială în evoluţia poporului român şi a desăvârşirii unităţii naţionale prin Marea Unire din 1918”, spune preşedintele Klaus Iohannis în mesaj.

Şeful statului arată că atingerea acestui ideal a fost posibilă pentru că societatea românească a înţeles că doar în libertate deplină este posibil progresul spiritual şi material al unei naţiuni.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Astăzi aducem un solemn omagiu înaintaşilor noştri care au luminat parcursul naţiunii române în cele mai complicate vremuri şi cinstim memoria ostaşilor români care s-au jertfit pentru îndeplinirea acestui vis al independenţei. Cronica faptelor petrecute pe câmpurile de luptă de la Plevna, Griviţa, Rahova sau Smârdan stă mărturie a curajului şi a eroismului lor. În contextul geopolitic actual, marcat dramatic de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, prin recrudescenţa politicilor dreptului forţei în detrimentul ordinii internaţionale bazate pe reguli şi norme de drept, lecţiile trecutului capătă valenţe mult mai profunde. Istoria Europei, căreia ţara noastră i s-a alăturat după 1848 la procesele sale politice şi economice majore, ne arată că exercitarea în mod democratic a suveranităţii, în concordanţă cu valorile şi drepturile fundamentale ale omului, constituie baza dezvoltării popoarelor. Independenţa naţiunilor este cheia de boltă a dialogului paşnic dintre ţări şi civilizaţii”, subliniază preşedintele. 

Klaus Iohannis mai arată că ”evenimentele care au loc în prezent evidenţiază relevanţa menţinerii suveranităţii statale, valoare fundamentală a oricărei naţiuni, care trebuie în permanenţă întărită politic şi economic, apărată cu responsabilitate şi seriozitate. Independenţa şi suveranitatea naţională nu pot fi separate de libertate şi democraţie, care au nevoie să fie reafirmate zi de zi, prin acţiunile şi opţiunile noastre”.

”Fiecare generaţie contribuie la păstrarea lor, deoarece doar prin eforturile constante ale fiecăruia dintre noi putem fi siguri că drepturile şi libertăţile fundamentale şi statul de drept rămân piloni pe care se dezvoltă armonios societatea noastră. De la obţinerea independenţei şi până acum, statul român a făcut progrese semnificative. România este membru respectat al NATO şi al Uniunii Europene, statut care ne oferă garanţii de securitate la cel mai înalt nivel, dar şi o platformă solidă de colaborare cu parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, în vederea dezvoltării, precum şi a consolidării stabilităţii şi a rezilienţei împotriva provocărilor contemporane”, arată preşedintele. 

Klaus Iohannis mai afirmă că ”în timp ce rememorăm istoria, este esenţial să reflectăm la România pe care dorim să o construim pentru generaţiile tinere şi la ceea ce putem face în prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate şi bunăstare.

”Am convingerea că împreună, cu multă putere şi curaj, ghidaţi de ataşamentul profund faţă de valorile democratice, vom depăşi toate provocările şi vom asigura trăinicia realizărilor decisive din istoria noastră. La mulţi ani, România!”, 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.