Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în cadrul Transforming Education Summit, organizat la New York, Statele Unite ale Americii, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, informează Administraţia Prezidenţială. „România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanţial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate «România Educată»”, a declarat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe măsură ce impactul pandemiei de COVID-19 se atenuează, lăsând loc unor noi şi dificile provocări globale, trebuie să decidem asupra politicilor care sunt necesare pentru a vindeca lumea. Eforturile noastre din aceste zile ar trebui să deschidă calea pentru o guvernanţă mai bună, la nivel global. Construirea unui viitor sustenabil este o componentă-cheie în acest demers. Reuşita depinde, fireşte, într-o mare măsură, de asigurarea unei educaţii incluzive de calitate. Trebuie să ne pregătim cetăţenii pentru provocările generate de schimbările economice, de schimbările climatice şi de noile realităţi sociale, protejând, în acelaşi timp, drepturile fundamentale şi participarea activă ale cetăţenilor. De aceea, mă bucur că acest Summit se concentrează pe tema educaţiei, pe toate componentele sale. România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanţial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate «România Educată». Peste 10.000 de cetăţeni au fost implicaţi activ, această consultare devenind cel mai incluziv proces de creionare a politicilor din domeniu şi generând viziunea pentru educaţia românească la orizontul anului 2030”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că la acest Summit, România a evidenţiat tema procesului de predare şi a carierei didactice.

„Profesorii sunt inima educaţiei. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire iniţială şi continuă adecvată, salarii motivante şi un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităţilor şcolare. Participarea profesorilor la procesul decizional este esenţială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaţionale. În ultimul an, am iniţiat în România un proces de reflecţie asupra educaţiei privind schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă. Acesta s-a transformat într-o viziune strategică concretă, integrând în procesul educaţional filosofia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În această privinţă, tânăra generaţie este un aliat puternic! Rolul profesorilor rămâne însă esenţial pentru a ne asigura că toţi copiii dobândesc competenţele necesare pentru a proteja resursele şi frumuseţea planetei noastre”, a completat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a adăugat că „transformarea educaţiei presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creştere exponenţială, cu toate resursele pe care le are educaţia, pentru a încuraja progresul, pacea şi prosperitatea”.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educaţia în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanţării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor şi, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiţie pe care noi toţi o putem face!”, a conchis Preşedintele României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.