Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, marţi în cadrul vizitei de stat în Republica Kenya, o vizită de lucru la Biroul Naţiunilor Unite de la Nairobi (UNON), sediul african al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi centru de promovare a multilateralismului şi dezvoltării durabile. Complexul UNON găzduieşte şi Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), principala autoritate globală în domeniul mediului. Astfel, şeful statului a discutat cu reprezentanţii UNEP o serie de probleme presante de mediu, în a căror soluţionare România intenţionează să se implice mai mult la nivel naţional şi internaţional. Prin urmare, discuţia privind schimbările climatice a fost centrată pe importanţa unei tranziţii verzi ordonate şi echitabile pentru toate statele lumii, pe creşterea economică verde şi generarea de locuri de muncă, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, totodată, faptul că România are o biodiversitate bogată pe care dorim să o protejăm, dar că ne confruntăm cu provocări la nivel naţional şi european. De exemplu, reconcilierea protejării biodiversităţii cu dezvoltarea unor proiecte energetice esenţiale pentru a atinge neutralitatea climatică şi pentru securitatea energetică. Experţii UNEP au fost invitaţi să coopereze mai strâns cu România în găsirea unor soluţii la crizele interconectate ale schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii.

Preşedintele României a semnalat că aceste crize nu pot fi depăşite în absenţa cooperării internaţionale şi a unei diplomaţii de mediu robuste. România are un parcurs solid în a organiza şi a sprijini procese internaţionale de negociere sub tutela UNEP în domeniile substanţelor chimice, deşeurilor şi azotului (în perioada 2022-2023). România este interesată, totodată, să continue susţinerea multilateralismului în sprijinul acţiunii pentru mediu, inclusiv prin procese de negociere şi evenimente care implică şefi de stat şi de guvern.

La discuţii, şeful statului s-a referit şi la negocierea, care are loc în această săptămână sub egida UNEP, a unui instrument juridic obligatoriu privind combaterea poluării cu plastic, care va mobiliza comunitatea internaţională spre acţiune fermă în acest domeniu, conform sursei citate.

„Acest tratat este susţinut de Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic, care îşi propune să pună capăt poluării cu materiale plastice până în 2040 şi în care România este membru activ. Aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, în râuri şi în mări din întreaga lume, afectând deopotrivă natura şi sănătatea publică. România a sprijinit continuu procesul de consolidare a guvernanţei globale de mediu şi activitatea UNEP. Încă de la înfiinţare, în 1972, UNEP a colaborat cu guvernele, societatea civilă, sectorul privat şi alte entităţi ONU pentru a soluţiona provocări de mediu variate, de la refacerea stratului de ozon la promovarea unei economii verzi şi incluzive”, a conchis sursa menţionată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.