Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, despre ajutorul militar acordat Ucrainei, că din partea ţării noastre acesta va continua şi că poziţia României este fermă, a rămas neschimbată din prima zi şi aşa va rămâne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, despre ajutorul militar pentru Ucraina, că Slovacia a fost un partener bun pentru Ucraina şi a livrat cât a putut.

„Slovacia a fost un partener bun pentru Ucraina şi a livrat ce a putut, dar nu cred că putem să spunem că Ucraina a supravieţuit numai datorită acestor livrări. Au fost parte din pachetul care a fost pentru Ucraina. Este păcat că Slovacia şi-a schimbat abordarea cu noul Guvern, dar asta este abordarea lor. Mai este cineva care are aceeaşi abordare. Tot păcat, tot lângă noi, dar noi vom continua”, a explicat şeful statului.

El a mai spus că nu vede prin asta „o problemă de ajutor pentru Ucraina”.

„Majoritatea ajutorului nu s-a dus pe acolo şi poziţia României este fermă, a rămas neschimbată din prima zi şi aşa va rămâne”, a mai precizat Iohannis.

Chestionat dacă va pleda nu doar pentru păstrarea fondurilor de care România dispune, dar şi poate pentru o suplimentare în anumite segmente, în aşa fel încât România să poată sprijini reconstruirea Ucrainei, preşedintele Iohannis a răspuns: „Este, într-adevăr, o chestiune în discuţie”.

„Această chestiune am început să o discut cu Preşedintele von der Leyen încă de când ne-am întâlnit la ONU, la New York. Este o discuţie care continuă, sperăm să obţinem fonduri suplimentare pentru ceea ce facem ca să funcţioneze logistica de export din Ucraina spre pieţele lumii, în special, evident, exportul de grâu spre pieţele lumii. Este o discuţie pe care o voi purta şi astăzi, însă nu aş intra în această fază a discuţiei în detalii publice”, a conchis Klaus Iohannis. 

Noul prim-ministru al Slovaciei Robert Fico a anunţat, joi, că va opri livrarea de arme către Ucraina, limitând sprijinul pentru vecinul său la „ajutor umanitar şi civil”, relatează Le Monde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.