Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şeful statului afirmând că a avut un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene şi că avem în acest proces susţinerea Preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

 

”Mă bucur să îl primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe Preşedintele Consiliului European, domnul Charles Michel. Discuţiile de astăzi ne-au oferit ocazia să aprofundăm subiectele de actualitate, o parte dintre acestea discutate şi săptămâna trecută în cadrul Consiliului European. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, marcată de războiul dus de Rusia în Ucraina şi de efectele acestuia în tot mai multe domenii, efecte pe care le simţim cu toţii”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a arătat că ”Uniunea Europeană şi statele membre au dat dovadă de unitate şi solidaritate, dar şi de o capacitate ridicată de reacţie şi răspuns la aceste provocări”. ”Am arătat că, împreună, şi numai împreună, putem găsi soluţii la crizele actuale, inclusiv în ceea ce priveşte rezilienţa, competitivitatea, tranziţia verde şi cea digitală sau modul în care răspundem la contextul global în plină reaşezare”, a spus şeful statului.

Preşedintele a menţionat că a abordat astăzi subiectul care a dominat agenda Consiliului European în ultimul an, şi anume războiul din Ucraina. ”Am fost de acord că nu este momentul pentru ezitări în menţinerea unităţii şi a solidarităţii cu Ucraina, iar sprijinul trebuie menţinut şi consolidat pe toate palierele: politic – inclusiv prin avansarea parcursului european -, economic, militar, umanitar. Am fost de acord astăzi că acţiunea destabilizatoare a Federaţiei Ruse nu se limitează la Ucraina. Am prezentat Preşedintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situaţia din Republica Moldova, care este în prezent ţinta unor ameninţări şi acţiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european”, a arătat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că ”pentru a face faţă acestei presiuni, Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene şi se bucură că Preşedintele Consiliului European împărtăşeşte această viziune”.

”La nivelul Consiliului European, la reuniunea de săptămâna trecută, am mandatat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova înainte de următoarea noastră întâlnire din iunie. Totodată, Uniunea Europeană pregăteşte o misiune civilă care să ofere sprijin concret în combaterea ameninţărilor hibride. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancţiuni dedicat situaţiei din Republica Moldova, ca răspuns la acţiunile destabilizatoare ale Federaţiei Ruse. Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susţinerea Preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a arătat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că preşedintele Consiliului va putea vedea în cadrul vizitei pe care o va efectua astăzi la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră acţiunea noastră concretă de consolidare a securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene, prin tehnologie de ultimă generaţie şi o capacitate de supraveghere în timp real a situaţiei de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă şi rapidă a posibilelor situaţii de criză.

”Am prezentat astăzi demersurile în care ne-am implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migraţie pe care le-am agreat în luna februarie. În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.