Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Prezidenţială arată că la data de 11 martie 2023, Parlamentul a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeştiˮ şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare (PL-x nr. 398/2022).

Legea supusă controlului de constituţionalitate are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 alin. (5) din Legea nr. 45/2009 referitor la preluarea şi integrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute în Anexa nr. 4, în sensul înlocuirii sintagmei „în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat” cu sintagma „învăţământ de stat”.

Totodată, potrivit legii, Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu se reorganizează şi se preia prin absorbţie de către Liceul Teoretic „Alexandru Borza” - Geoagiu, iar anexele nr. 4 şi nr. 4.5 sunt înlocuite, precizează Administraţia Prezidenţială. De asemenea, prin art. II din legea criticată sunt reglementate o serie de operaţiuni pentru plata datoriei Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu din subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale şi către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Soluţia legislativă stabileşte ca aceste sume: să fie utilizate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu în termen de 15 zile lucrătoare de la încasare, exclusiv pentru achitarea obligaţiilor bugetare respective; să fie gestionate de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu, prin conturi distincte de disponibilităţi deschise la Trezoreria Statului; să aibă destinaţie specială în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă; să fie virate de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeştiˮ Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu în termen de 10 zile lucrătoare de la încasarea acestora.

Potrivit preşedintelui, prin conţinutul său normativ, această lege contravine unor norme şi principii constitutuţionale, precum încălcarea principiului bicameralismului prevăzut de art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie.

”Apreciem că, în forma transmisă la promulgare, legea criticată nesocoteşte principiul constituţional al bicameralismului, în virtutea căruia o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament. Şeful statului arată că prin lege se încălcă art. 1 alin. (5) din Constituţie prin raportare la art. 57 alin. (3) şi alin. (5) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi a art. 147 alin. (4) din Constituţie – prin lipsa unui temei-cadru în corpul actului modificator cu privire la anexa nr. 2 a legii deduse controlului de constituţionalitate dar şi art. 1 alin. (4), art. 136 alin. (4) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie prin modalitatea de constituire a dreptului de administrare.

”Faţă de toată această jurisprudenţă constituţională - care a stabilit că o astfel de modalitate de constituire a unui drept de administrare asupra bunurilor proprietate publică, supuse transferului interdomenial, respectiv prin lege, ca act al Parlamentului, este incompatibilă cu noţiunea şi caracterele juridice ale dreptului real de administrare, corespunzător dreptului de proprietate publică, şi, pe cale de consecinţă, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (4) din Legea fundamentală, care consacră la nivel constituţional modalităţile de exercitare a dreptului de proprietate publică - rezultă că, prin conţinutul normativ, soluţia legislativă criticată contravine şi jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale anterior citată şi, implicit, dispoziţiilor art. 147 alin. (4) din Constituţie”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

”Apreciem că mecanismul creat de legiuitor prin legea criticată care permite „preluarea” şi „integrarea” unităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute în Anexa nr. 4 în cadrul instituţiilor de învăţământ de stat nu este corelat cu ansamblul reglementărilor existente. Aceste operaţiuni nu sunt definite în mod clar de legea supusă controlului de constituţionalitate şi nu sunt corelate cu reglementările în vigoare anterior menţionate şi nici nu pot fi considerate derogatorii de la cadrul general aplicabil în prezent liceelor agricole, ca unităţi de învăţământ preuniversitar. De asemenea, este neclar dacă preluarea prin absorbţie a Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu de către unitatea de învăţământ preuniversitar de stat, Liceul Teoretic „Alexandru Borza” Geoagiu, implică şi preluarea personalului staţiunii. Acest aspect ar conduce la imposibilitatea salarizării acestuia, deoarece, conform legislaţiei în vigoare, poate fi salarizat doar personalul didactic din învăţământul preuniversitar, nu şi cel de cercetare”, mai spune preşedintele.

”În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeştiˮ şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare este neconstituţională în ansamblul său”, arată şeful statului în sesizarea de neconstituţionalitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.