Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că Uniunea a adus la cunoştinţa Departamentului de Stat al Statelor Unite încălcările unor drepturi ale minorităţii maghiare din România, observaţii ce au fost reţinute în raportul Departamentului în care România este criticată în special pentru discriminarea romilor şi a minorităţilor sexuale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu prilejul vizitei efectuate anul trecut în Statele Unite, UDMR a făcut cunoscute încălcările drepturilor comunităţii maghiare, care, au fost cuprinse în document. Ne bucură faptul că sesizările noastre sunt luate în considerare de către un organism atât de important, cum este Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul acestui document. Ne bucură că nu doar poziţia geopolitică avantajoasă a unei ţări contează,  dar şi aspectele care privesc situaţia minorităţilor sunt considerate, de către Statele Unite ale Americii, drept factori de securitate importanţi”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta susţine că luarea în consideraţie de către diplomaţia americană a observaţiilor UDMR este un succes în apărarea drepturilor maghiarilor ardeleni. 

„Eforturile noastre pentru apărarea intereselor maghiarimii dau rezultate. Putem considera drept un succes al nostru contribuţia adusă acestui  raport întocmit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, prin faptul că se referă şi la drepturile maghiarilor din România”, consideră Kelemen.

Departamentul de Stat a dat publicităţii, miercuri, raportul anual privind respectarea drepturilor omului în lume. 

Relele tratamente şi hărţuirea romilor şi deţinuţilor de către Poliţie şi Jandarmerie a reprezentat, anul trecut, una dintre problemele majore din România privind drepturile omului, se arată în raport.

Autorităţile americane notează şi că etnicii maghiari s-au plâns de discriminare în ceea ce priveşte posibilitatea de folosire a limbii materne, în special în tribunale şi în problemele administrative.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 15 martie, la Satu Mare, că libertatea maghiarilor din Transilvania s-a restrâns în ultimul an, deşi rămâne considerabil mai mare decât cea de acum 26 de ani, motiv pentru care maghiarii ardeleni au mai degrabă motive de îngrijorare decât să celebreze 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

”Libertatea maghiarilor din Transilvania se află într-o situaţie mai bună decât cu 26 de ani în urmă, dar mai precară decât era în urmă cu un an. Realitatea ne arată că, în ceea ce priveşte sentimentul nostru de libertate, astăzi, avem mai degrabă motive de tristeţe şi îngrijorare, decât pentru a sărbători”, a declarat Kelemen Hunor, în discursul său susţinut la Satu Mare, cu ocazia celebrării a 168 de ani de la începutul Revoluţiei maghiare de la 1848.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.