Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a fost întrebat despre cazul ministrulul Apărării, Adrian Ţuţuianu, care a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, deşi nu ar mai putea fi secretar al forului, el afirmând că este clar un caz de incompatibilitate, însă nu a comentat şi motivele pentru care ministrul a fost lăsat să participe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă un ministru poate participa ca membru cu funcţie de conducere într-o şedinţă de conducere a Parlamentului, Iordache a spus că "fără îndoială, nu".

"Este incompatibil un ministru când depune jurământul, nu mai poate fi membru BP. Şi eu când am fost membru BP şi am făcut parte din Executiv mi-am dat demisia", a spus el.

Întrebat apoi de ce a participat Adrian Ţuţuianu ca secretar în şedinţa de Birou Permanent al Senatului, el a spus că "nu ştie".

Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, acuză că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de către Biroul Permanent al forului, care se afla în cvorum doar prin participarea ministrului Adrian Ţuţuianu, încă secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii. Liberalii spun că se vor adresa premierului, pentru a constata incompatibilitatea lui Ţuţuianu şi de a-l obliga să aleagă între demnităţi.

Mario Oprea a spus, în plenul Senatului, că şedinţa Biroului Permanent, care a convocat şedinţa de plen, nu a luat această decizie în cvorum, fiind doar şase membri de drept, la care s-a adăugat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. El a afirmat că, potrivit Legii 161/2003, funcţia de ministru este incompatibilă cu oricare altă demnitate, cu excepţia calităţii de parlamentar, astfel încât Ţuţuianu ar fi trebuit să renunţe la funcţia de conducere din Senat.

Preşedintele forului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că Adrian Ţuţuianu îşi va da demisia din funcţia de secretar al Senatului la începutul sesiunii următoare, însă, între timp, este încă membru de drept al forului.

"Vom sesiza prim-ministrul, pentru că este cel care face constatarea stării de incompatibilitate", a răspuns Mario Oprea.

Potrivit Legii 161/2003, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului, inclusiv a funcţiilor din aparatul Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.