Preşedintele comisiei pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că nu va exista o Ordonanţă de Urgenţă pentru transpunerea Directivei privind transpunerea prezumţiei de nevinovăţie şi afirmă că, dacă voia, ministrul Justiţiei putea da aceasta Ordonanţă. Referitor la pragul abuzului în serviciu, Iordache a spus că nu va exista.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Din ce ştiu eu, nu (se va da o OUG pentru transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie – n.r.). Tocmai de aceea discutăm în Parlament. Ministerul Justiţiei putea să dea o Ordonanţă, dar, din informaţiile mele, Ministerul Justiţiei nu ia în calcul emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă. De aceea am decis să începem şi dezbaterile. Deja a trecut o lună. Directiva europeană care priveşte prezumţia de nevinovăţie trebuia să fie adoptată până la 1 aprilie. Iată, suntem aproape de 1 mai şi noi invităm şi Ministerul Justiţiei, dar şi asociaţiile profesionale, CSM, ICCJ, Parchetul General, deci pe toţi cei care sunt doritori să îşi exprime propriile opinii. Pot veni şi pot face propuneri astfel încât, printr-o dezbatere transparentă în Parlament, Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă să fie în concordanţă atât cu directivele europene, dar şi cu deciziile CCR”, a declarat Florin Iordache.

Fostul ministru al Jusiţiei a explicat că în prezent există 14 propuneri de modificare a legii în vederea introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu.

“În acest moment, am definit principalele linii directoare care vizează abuzul în serviciu. Avem deja în jur de 14 propuneri cu prag mai mare, cu prag mai mic şi prin propunerile care vizează abuzul în serviciu, prin dezbaterile în comisie vom găsi cea mai bună şansă de definire”, a susţinut el.

Întrebat dacă există posibilitatea ca pragul pentru abuzul în serviciu să nu mai fie, Iordache a spus: “Fără îndoială, da. Eu am spus că, dacă punem un prag de anumită valoare vom spune de ce acea valoare, şi nu o valoare mai mică sau mai mare. Eu cred că definirea abuzului în serviciu trebuie făcută fără un prag valoric, ţinând cont de cele două decizii ale CCR”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.