Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a decurs foarte bine şi ă a fost chemat săptămâna viitoare la şedinţa plenară a Comisiei pentru a răspunde anumitor întrebări şi nelămuriri, afirmând că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au susţinut că este posibil să prezinte în luna iulie un raport preliminar cu privire la situaţia legilor justiţiei din România. Iodache mai spune că, dacă acest raport preliminar nu va fi gata în iulie, constatările se vor discuta în şedinţa din luna octombrie a Comisiei. Deputatul PSD a spus că reprezentanţii veniţi la Bucureşti au întrebat dacă modificările aduc atingere independenţei justiţiei şi dacă pensionarea anticipată a magistraţilor poate afecta corpul profesional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Foarte bine (au decurs discuţiile cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia – n.r.).  A fost o vizită de informare. Le-am prezentat câteva aspecte care au apărut în spaţiul public şi dezinformări în spaţiul public în ceea ce priveşte modul în care s-au desfăşurat lucrurile privind cele trei legi ale justiţiei. Apoi, dumnealor ne-au pus câteva întrebări. În plus, eu am fost invitat pentru săptămâna viitoare la şedinţa plenară a Comisiei de la Veneţia, astfel încât eventualele întrebări, consultări sau nelămuriri, dacă mai există, să pot răspunde, dacă se va face un raport preliminar în luna iulie, aceasta este opinia dumnealor. Dacă nu, va rămâne ca raportul final să fie discutat în luna octombrie a şedinţei Comisiei de la Veneţia”, a declarat Florin Iordache după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

Întrebat dacă membrii Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei vor ţine cont de eventualele critici semnalate de Comisia de la Veneţia, Iordache a replicat: ”Fără îndoială asta am şi spus, modul în care noi am elaborat cele trei legi ale justiţiei sunt în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi dacă în continuare Comisia de la Veneţia va considera că trebuie să facă anumite recomandări, fără îndoială Parlamentul sau Executivul să vină cu chestiuni care vizează punerea în acord. (…) Toate cele trei legi sunt în concordanţă cu opiniile exprimate de-a lungul timpului de Comisia de la Veneţia. Eu consider că observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le va putea face la aceste trei legi nu vor modifica substanţa şi Comisia de la Veneţia va demonstra că modificările pe care le-am făcut noi nu ating independenţa justiţiei”, a explicat acesta.

De asemenea, deputatul PSD a spus că în cadrul întrevederii cu membrii Comisiei de la Veneţia nu s-a discutat despre lipsa unei decizii a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la decizia CCR prin care trebuie să o revoce pe şefa DNA, Laura Coduţa Kovesi.

“Nu, pentru că vizita dumnealor în România nu a vizat decât modalitatea în care au fost elaborate şi modalitatea în care răspund în acest moment cele trei legi ale justiţiei nevoilor României. S-a spus un singur lucru, că deciziile pe care CCR le-a luat sunt general obligatorii, dar, repet, din partea dumnealor au fost decât două sau trei întrebări punctuale - cele care vizează dacă aceste modificări aduc atingere independenţei, dacă aceste modificări prin faptul că există posiblitatea pensionării anticipate - lucru care există şi până acum - s-ar diminua corpul profesional, şi aşa mai departe. Dar cred că în lămuririle pe care dumnealor le-au primit, materialul pe care noi l-am înaintat şi care vine să rezolve foarte multe din neadevărurile care s-au spus în spaţiul public îi vor ajuta pe reprezentaţii Comisiei de la Veneţia atât în această opinie preliminară, cât şi în opinia finală din toamnă să facă cele mai bune observaţii şi să constate că aceste trei legi ale justiţiei sunt în concordanţă şi cu opiniile exprimate de Comisie, şi cu deciziile CCR”, a mai afirmat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.