Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, o videoconferinţă cu managerii spitalelor din ţară la care participă premierul Ludovic Orban, dar şi mai mulţi miniştri. Şeful statului a spus că ”sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare”, din fericire, însă, beneficiază de personal 100% implicat. Şeful statului le-a cerut managerilor să asigure stocurile de dezinfectanţi şi echipamente de protecţie pentru personal, dar şi să testeze cadrele medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La videoconferinţa cu preşedintele participă managerii spitalelor din ţară dar şi prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.


”Am convocat astăzi această videoconferinţă fiindcă, după părerea mea, este nevoie de această discuţie, pentru a transmite câteva informaţii şi pentru a auzi de la dumneavoastră cu ce probleme vă confruntaţi în spitalele pe care le conduceţi. Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetăţean. Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici şi farmacişti, cadre medicale, profesionişti care sunt 100% dedicaţi salvării pacienţilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienţilor”, a sus Klaus Iohannis, în debutul videoconferinţei.

Acesta le-a transmis managerilor de spital că le cunoaşte problemele şi trebuie să-şi canalizeze eforturile pentru a asigura servicii medicale de calitte pacienţilor.

”Stimaţi manageri de spitale, ştiu că vă confruntaţi cu probleme reale în contextul acestei situaţii epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, suntem conştienţi. Cu atât mai mult, în acest context, trebuie să vă canalizaţi toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condiţiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienţi, atenţie, cu protejarea în egală măsură a personalului medical”, a mai spus Iohannis.

Acesta le-a cerut managerilor de spitale protejarea personalului, asigurarea de echipamente şi dezinfectanţi, ture flexibile şi stăpânire de sine.

”Protejarea medicilor şi a personalului medical - Faceţi tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele. Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situaţii revoltătoare precum cea de la Spitalul Judeţean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti. De asemenea, este imperativă dotarea de urgenţă cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi necesari: achiziţia unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante. Vă rog foarte mult să identificaţi toate sursele de achiziţie”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a mai cerut ca managerii spitalelor să transmită ordine clare către angajaţi privind mijloacele de protecţie.

”Să vă informaţi asupra substanţelor care trebuie achiziţionate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătăţii şi a procedurilor de achiziţie. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI şi stabilirea circuitelor funcţionale sunt extrem de importante. Să realizaţi instruirea personalului şi să informaţi în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unităţi spitaliceşti, ca şi asupra protocoalelor de diagnostic şi tratament pentru COVID-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului Sănătăţii. Este foarte important să asiguraţi programul în ture, pentru evitarea riscului apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică a cadrelor medicale. Este nevoie să amenajaţi zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală şi de urgenţă pentru identificarea timpurie, izolarea şi îngrijirea pacienţilor. Trebuie să acoperiţi deficitul de personal, în condiţiile instituite de Decretul Prezidenţial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteţi să apelaţi la voluntari, la studenţi, la cadre medicale militare în rezervă”, a mai declarat preşedintele.

Klaus Iohannis le-a mai cerut managerilor de spitale stăpânire de sine.

”Un lucru extrem de important este stăpânirea de sine. Evitaţi panica! Asiguraţi un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiţii de criză, care dă încredere şi pacienţilor, dar şi personalului medical. Este esenţială o bună comunicare cu autorităţile, cu toţi angajaţii, dar şi cu pacienţii. Şi pacienţii vor să ştie ce se întâmplă. Mă bazez pe calităţile dumneavoastră manageriale şi umane. Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată până acum. Trebuie acţionat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare”, a mai spus preşedintele.

Acesta a certut ministrului Victor Costache să faciliteze medicilor de familie, dar şi medicilor din alte specialităţi posibilitatea de a acorda consultaţii de la distanţă, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiţii de siguranţă, acelor pacienţi care nu necesită neapărat deplasarea la medic.

”De asemenea, domnule ministru, grăbiţi procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultaţiei la distanţă, a posibilităţii transmiterii reţetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri. Este esenţial să avem elaborat un plan în scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus. Este un scenariu extrem, ştiu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiţi. Am luat şi luăm în continuare toate măsurile de prevenţie, de restricţionare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu. Am văzut ce s-a întâmplat în alte ţări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp şi au apărut probleme majore”, a mai decarat preşedintele.

Acesta a afirmat că ”este bine să fim pregătiţi pentru orice scenariu”.

Iohannis a spus că personalul medical - medici, asistente medicale, farmacişti, personal din laboratoare, alt personal medical – ”trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile”.

”Prin redirecţionarea echipamentelor şi materialelor sanitare către medicii şi asistentele care luptă în prima linie şi asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante. Ştiu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar ştiu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziţii în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale - şi în şedinţa pe care am avut-o cu premierul şi cu miniştrii în această dimineaţă am discutat lucrurile şi veţi avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveţi nevoie! Altă chestiune - prin amenajarea unor zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală puteţi să îmbunătăţiţi net fluxul. Prin instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situaţii inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică, veţi putea să faceţi faţă acestei crize până când ea se termină”, a mai declarat şeful statului.

Iohannis a spus, în final, că această criză se va termina ”şi va depinde de noi toţi câţi români vor fi feriţi de această infecţie”.

În România sunt confirmate 762 de cazuri de coronavirus. Dacă numărul îmbolnăvirilor va trece de 2.000, autorităţile vor intra în scenariul al 4-lea, pregătind de pe acum toate spitalele pentru eventualitatea unui mare număr de persoane infectate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.