Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, despre temele Consiliului European, că va exprima clar nevoia de solidaritate şi foarte mult de atenţie pentru Ucraina. El a precizat că trebuie să rediscute bugetul multianual al Uniunii Europene şi va pleda clar pentru păstrarea banilor alocaţi. El a mai arătat că liderii europeni vor discuta şi tema Orientul Mijlociu, atacul Hamas asupra Israelului dar şi tema migraţiei. După părerea mea răspunsul aici este clar, graniţa exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi în România le-am făcut de mult, a spus preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în cadrul Consiliului se va discuta despre războiul din Ucraina. ”Voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, nevoia de sprijin pentru Ucraina şi foarte mult nevoia de atenţie pentru Ucraina, fiindcă în ultima vreme am observat cu toţii, atenţia este îndreptată mai mult spre Orientul Mijlociu unde Israelul a fost atacat. Noi trebuie să fim foarte aplicaţi şi să înţelegem că Ucraina este lângă noi este o ţară care va deveni parte din Uniunea Europeană şi trebuie să continuăm cu foarte multă hotărâre sprijinul pentru Ucraina”, a declarat preşedintele.

Şeful statului a precizat că a doua chestiune pe agendă este în mod evident Orientul Mijlociu, Israelul care a fost atacat de Hamas. ”Aici lucrurile au devenit foarte complicate, după atacul terorist pe scară largă, a început o etapă în care din păcate în plan umanitar s-a putut rezolva foarte puţin. Sunt în continuare şi cetăţeni de-ai noştri blocaţi în Gaza, lucrurile devin din ce în ce mai complicate acolo şi este o situaţie care clar necesită o discuţie aprofundată în Consiliu”, a precizat Klaus Iohannis.

El a menţionat că ”tema probabil cea mai complicată, cum toată lumea poate să-şi imagineze, este cea legată de bani”.

”Trebuie să rediscutăm bugetul multianual al Uniunii Europene. De când a fost aprobat acest buget, lumea s-a schimbat, au apărut crize peste crize peste crize, avem cele două războaie în Ucraina şi în Israel, avem nevoie de bani în plus, atât de simplu este şi nu cred că cineva poate să exprime această realitate altfel, lucru constatat de Comisie de mai multă vreme. Este însă complicat”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că, ”dacă se realocă bani, atunci proiectele în vigoare riscă să nu mai primească finanţare”.

”Aşa ceva pentru mine este inacceptabil, deci eu voi pleda clar pentru păstrarea banilor care au fost alocaţi pe coeziune, pe convergenţă, pe agricultură şi alte proiecte care sunt vitale pentru noi, însă e nevoie de soluţii pentru finanţări suplimentare de care avem foarte mare nevoie acum. Deci o discuţie pe Cadrul financiar multiannual va avea loc şi va fi foarte complicată” a spus preşedintele Iohannis. Şeful statului a mai arătat că în Consiliu vor avea o discuţie care i se pare importantă, pe migraţie.

”Ne vom concentra mai degrabă pe aspectul extern al migraţiei şi nu pe mişcările din interiorul Uniunii. După părerea mea răspunsul aici este clar, graniţa exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi în România le-am făcut de mult. Deci graniţa noastră este graniţă externă a Uniunii şi o protejăm foarte bine. Cum va decurge discuţia pe migraţie vom vedea, fiindcă, în final, ştiţi foarte bine că, prin grija unui stat membru., discuţia pe migraţie a fost legată de discuţia pe Schengen, din nefericire, fiindcă temele sunt principiali diferite”, a completat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.