Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, Guvernului ”să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare” şi a afirmat că, în economie, măsurile greşite sau falsele priorităţi lasă urme adânci pentru mai mulţi ani. Iohannis a vorbit despre sutele de modificări fiscale, făcute ”peste noapte” care au bulversat societatea şi mediul de afaceri. ”Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut”, a spus Iohannis. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, susţine că preşedintele Klaus Iohannis, care nu a făcut nimic timp de cinci ani, atacă PSD ”pentru că face lucruri bune pentru români şi pentru România”. ”Interesele cui le susţineţi?”, i-a transmis Fifor lui Iohannis, explicând că abrogarea OUG 114, numită de şeful statului ”accident de decizie”, nu este în interesul românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Mihai Fifor, după ce Iohannis a criticat din nou guvernarea PSD şi măsurile fiscale: Preşedintele Aliantei austerităţii, care nu a făcut nimic timp de 5 ani, atacă PSD pentru că face lucruri bune pentru români şi pentru România; interesele cui le susţineţ

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, la la şedinţa plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României despre starea economiei, despre greşelile guvernamentale, despre numeroasele modificări ale Codului fiscal, dar şi despre implicarea mediului de afaceri.

”Cunosc priorităţile dumneavoastră, care răspund nu doar exigenţelor mediului de afaceri, ci şi nevoilor societăţii în general, neglijate, din păcate, sistematic de către autorităţile responsabile. Îmi doresc să transformăm împreună aceste priorităţi în propuneri de politici sănătoase pentru România. Dumneavoastră ştiţi cel mai bine faptul că, în economie, măsurile greşite sau falsele priorităţi lasă urme adânci pentru mai mulţi ani. Tocmai de aceea România are nevoie, poate mai mult decât oricând, să revină la realism şi la dialog fundamentat, la echilibru şi responsabilitate în privinţa deciziilor de politică economică”, le-a spus Klaus Iohannis participanţilor la şedinţa Coaliţiei.

Potrivit şefului statului, în afaceri, ca şi în politică, ”promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate”.

”Am văzut cu toţii deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiţii în şcoli, investiţii în spitale, dar, în fapt, au rămas doar promisiuni. În schimb, nu există în acest program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislaţia fiscală care, putem să spunem elegant, au afectat economia, sau, putem chiar să spunem, care v-au dat peste cap planurile de afaceri. Şi dacă vorbesc de sutele de modificări, nu este o chestiune aşa simbolică. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut. Este o contraperformanţă rarisimă şi sunt convins că aţi avut foarte mult de lucru să rămâneţi updated. Afacerile nu pot creşte sustenabil dacă nu se bazează pe investiţii, care să aducă dezvoltare în viitor. Acelaşi lucru este valabil şi la scara economiei naţionale. Însă, partidul de guvernământ a neglijat total investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor”, a mai spus Iohannis.

Potrivit acestuia, ”nimic nu este mai periculos pentru economie decât lipsa încrederii, pentru că reduce apetitul de a investi şi dorinţa de dezvoltare”.

”În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive, prin accidente de decizie precum renumita Ordonanţă de urgenţă 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale. Investitorii şi angajatorii privaţi resimt acut nevoia României de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii. Şi nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ceea ce înseamnă un standard de viaţă modern pentru cetăţeni: spitale, şcoli, căi ferate, aeroporturi, infrastructură energetică şi de utilităţi publice, infrastructură digitală şi de formare în privinţa industriilor viitorului, chestiune mult discutată şi, în principiu, total neglijată. În schimb, guvernele PSD care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă: să lupte cu justiţia şi să şi-o subordoneze. Şi, pentru a-şi rezolva această problemă, au sacrificat, pur şi simplu, dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferenţa faţă de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investiţiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziţia noastră”, a mai spus Iohannis.

Acesta a vorbit despre creşterea economică, apreciind că este o creştere care ”amăgeşte”.

” La nivelul economiei se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţările din regiune înregistrează excedente. Simţim cu toţii efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc – vedeţi, de exemplu, situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice, care încep să explice cum stau problemele. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare”, a declarat Iohannis.

Acesta le-a cerut reprezentanţilor mediului de afaceri să se implice pentru a asigura ”cadrul implicării autentice şi oneste a partenerilor sociali în dezbaterea şi fundamentarea deciziilor guvernamentale”.

”Actualmente, cadrul de dialog social denotă deficienţe, discreţionarism şi lipsă de respect faţă de partenerii sociali. O demonstrează multitudinea de acte normative neconstituţionale, nefundamentate, nediscutate cu cei direct vizaţi, dar care ajung să producă efecte distructive majore în economie. Îmi doresc ca deciziile guvernamentale să nu mai trateze mediul de afaceri ca subiect pasiv, obligat doar să se conformeze, fără suportul instituţional de a spune dacă şi unde se greşeşte şi de a cere măsuri discutate şi fundamentate”, a mai afirmat şeful statului.

Acesta a menţionat că românii îşi doresc un parcurs european şi a anunţat că va face ” tot ceea ce este necesar pentru a face respectată voinţa românilor de apărare a democraţiei, a statului de drept şi a valorilor europene”.

”România europeană, în favoarea căreia românii au votat, trebuie să genereze un viitor mai bun, prin implicarea tuturor. Includ aici şi românii din Diaspora. Ar fi trebuit ca guvernările din ultimii ani să propună soluţii concrete, reale, pentru românii din Diaspora, care privesc cu speranţă către ţară.
Stimaţi reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Am invitat recent partidele politice să semneze un pact pentru România europeană. Doresc să adresez şi Coaliţiei pentru Dezvoltarea României o provocare similară. Dezbateţi deschis şi formulaţi soluţii concrete de îmbunătăţire a cadrului de guvernanţă publică. Nu mai putem permite accidente administrative de tipul ordonanţelor de urgenţă care, lansate peste noapte, bulversează economia şi societatea”, a încheiat şeful statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.